Cate carti exista in lume?

Angajatii celui mai cunoscut motor de cautare din lume incearca sa digitalizeze toate cartile tiparite existente, ceea ce duce mai intai la o intrebare mai mult sau mai putin simpla: cate carti exista?

Proiectul Google Books, o sarcina de ani buni de digitalizare a cat mai multor carti din lume, este unul incredibil de dificil si ambitios. Lucrand alaturi de sistemele de biblioteca, guverne, colectii private, universitati si multe altele, s-a dovedit a fi o provocare, una care a intampinat tot felul de rezistente.

Unul dintre aceste obstacole este chiar totalul numarului de carti existente in lume. Este logic sa fie necesara o evidenta in acest sens, iar acest lucru este o problema dificila. Google a declarat in repetate randuri cat de greu a fost sa afle raspunsul la o intrebare atat de simpla. Au fost necesare raspunsuri la intrebari legate de ce anume defineste o carte sau ce o face potrivita digitalizarii, dar si daca doua editii ale aceleiai carti inseamna una sau doua carti. Mai apoi s-a apelat la ordinea ISBN, insa acesta este un sistem destul de recent, adoptat pe scara larga abia in anul 1970, specific mai degraba lumii occidentale, cartile din cea orientala ramanand greu de identificat dupa acest cod.

Modul in care Google a ales sa se ocupe de aceasta problema este prin colectarea de metadate si eliminarea a cat mai multe duplicate posibil. fiecare titlu este numit ”cluster” sau grup, incorporand tot felul de editii si forme diferite ale unei singure lucrari sau ”tomuri”. Tomul reprezinta fiecare dintre partile unei lucrari, ale unei opere de proportii mai intinse, formand adesea o unitate independenta si purtand, de cele mai multe ori, un numar de ordine. Acest lucru duce la un numar de 210 milioane de clustere, dar acestea, la randul lor, continand o multime de editii.

Cumparam carti de orice fel pentru anticariat!

Niciun om si nicio biblioteca din lume nu are atat de multe carti, insa toate, numarate si adunate, ating aceasta cifra. Cu siguranta, nu aveti nici jumatate sau un sfert din cartile lumii, insa este posibil sa aveti cateva pe care nu mai intentionati sa le cititi. Ideal ar fi sa le vindeti pentru ca puteti castiga bani in urma acestei decizii. Cumpar carti pentru anticariat si ma intereseaza orice fel de carti. Accesand http://www.anticariat-carti.com/ puteti afla locul unde se vand carti in care veti reveni de fiecare data cand veti dori suplimentarea veniturilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.