Top 5 țări din Europa de Est care oferă cele mai bune servicii de externalizare IT

genti dama

Europa de Est este cunoscută ca una dintre cele mai vii destinații de dezvoltare de software din lume. Serviciile de IT outsourcing câștigă cu siguranță avânt aici. În ultimii ani, principalele țări din Europa de Est au crescut în ceea ce privește industria IT în medie cu o rată de creștere anuală de 10%.

În ceea ce privește costurile de pe care le implică serviciile de software development, Europa de Est este văzută ca fiind „terenul de mijloc” între Asia și America Latină. În această parte a lumii, oricine poate găsi o mulțime de talente (peste 1 milion de profesioniști) și o calitate enormă a serviciilor.

Mult timp, Europa Occidentală a revendicat dezvoltarea tehnologică, dar chiar și așa, țările din Europa de Est au reușit să existe ca o bază solidă în ceea ce privește companiile de dezvoltare software.

Să aruncăm o privire scurtă asupra a ceea ce are de oferit fiecare țară din cele 5.

România

În urmă cu câțiva ani, studiile au arătat că România era piața cu cea mai rapidă creștere din Europa de Est în ceea ce privește serviciile de IT outsourcing. De ce s-a întămplat asta? Motivele principale au fost legate de cei care lucreaza in industria software, și anume profesioniștii multilingvi, cu experiență, apropierea României de Europa Centrală și tarifele orare mai mici în comparație cu Europa de Vest. Să detaliem.

Talent

Speciliștii IT români sunt apreciați pentru inovația, creativitatea, cultura muncii și, mai ales, abilitățile lor tehnice excelente. Capacitatea lor de a vorbi multe limbi străine (toți vorbesc în engleză, mulți vorbesc franceză, germană, spaniolă, maghiară și alte limbi) și experiența de lucru cu tehnologii precum Java, JavaScript, .Net, PHP și multe altele au determinat companiile de IT din întreaga lume sa concluzioneze că România este partenerul perfect pentru proiecte de dezvoltare software.

Educaţie

Există 41 de universități tehnice românești. Acestea produc în fiecare an aproximativ 5000 de absolvenți, programatori și ingineri. Acest lucru face ca în total 120.000 de specialiști noi în fiecare an (programatori și tester-i) să fie pregătiți să ia proiecte și să ofere rezultate extraordinare.

Preturi

Un echilibru perfect între prețurile bune și munca excelentă ar putea fi greu de păstrat pentru anumite țări. Dar nu și pentru România. Serviciile nu sunt la fel de ieftine ca și în India dar, oferă rezultate foarte bune pentru orice investiție. Cu toate acestea, tendința recentă este aceea de externalizare a proiectelor, deoarece companiile nu pot face totul in-house. Așadar, în ultima perioadă, prețurile nu sunt atât de importante pe cât au fost în trecut, factorul decisiv este acum legat de cine poate oferi o execuție excelentă și, în același timp, inovație.

Accesibilitate

În primul rând, România se află în Uniunea Europeană și acest lucru poate ajuta la reducerea problemelor juridice și financiare. În al doilea rând, marile orașe în care opereaza industria IT (Cluj-Napoca, București, Iași, Tg. Mureș etc.) sunt foarte bine conectate la o mulțime de destinații din întreaga lume, iar prețurile biletelor sunt mai mici decât cele pentru Europa de Vest.

Internetul de mare viteză ocupă locul patru la nivel mondial, ceea ce face România excelentă pentru colaborarea cu clienții aflați pe oricare dintre continente. Diferențele de fus orar nu sunt o problemă, deoarece programatorii pot lucra la ore flexibile.

Ucraina

Sectorul IT din Ucraina s-a dezvoltat extraordinar în ultimii ani. Țara este cunoscută pentru specialiștii IT bine educați care lucrează cu multe tehnologii la prețuri competitive. Această creștere avansată a industriei IT, precum și creșterea constantă a numărului de noi programatori și tester-i, oferă noi oportunități pentru posibilii clienți. Centrul industriei IT din Ucraina este capitala, Kiev.

Polonia

Potrivit Bloomberg, Polonia este listată printre cele mai inovatoare țări din Europa. Industria sa IT este considerată una dintre ramurile generale ale economiei. Prin cei 120.000 de mii de specialiști IT care lucrează în țară, Polonia se află pe primele locuri privind ocuparea pozițiilor de muncă din Europa ăn sectorul IT. Majoritatea companiilor de IT sunt situate în Varșovia și Cracovia. Având experiența de zeci de ani, companiile sunt specializate în outsourcing și hardware. Totuși, totul are un cost. Polonia este de departe una dintre cele mai scumpe țări de pe lista noastră.

Bielorusia

Belarus are acum aproximativ 54.000 de mii de specialiști IT. Jumătate dintre ei lucrează în outsourcing. Guvernul sprijină industria IT scutind de la plata impozitului toate companiile IT rezidențiale. Companiile contribuie foarte mult la economie prin adăugarea de capital la bugetul de stat. Epicentrul industriei se află la Minsk, capitala țării. Credeți sau nu, această țară mică are o experiență de peste 50 de ani în dezvoltarea tehnologiei.

Bulgaria

Capitala Bulgariei, Sofia, găzduiește o comunitate de dezvoltatori software care este în continuă creștere. Forța de muncă extrem de educată, motivată și calificată, precum și prețurile scăzute au pus pe hartă Bulgaria pentru opțiunile de outsourcing în Estul Europe.

Concluzii

Având în vedere toate cele de mai sus, viitorul industriei IT în Europa de Est este promițător. Industria se va transforma și va crește, pentru a ține pasul cu piața aflată în continuă schimbare. Pentru multe companii multinaționale care caută un partener de dezvoltare software, această regiune a devenit alegerea numărul unu datorită unui număr mare de specialiști talentați, prețuri excelente și facilități tehnologice importante. Pentru aceasta, putem concluziona că Europa de Est este cu siguranță pe calea cea bună pentru a deveno lider de clasă mondială atunci când vine vorba de externalizarea serviciilor IT.

Leave a Reply

Your email address will not be published.