Protectia smaltului dintilor impotriva demineralizarii

In fiecare zi, in cavitatea bucala exista o batalie intre bine si rau care se desfasoara pentru castigarea premiului cel mare: dintii! Si ghiciti ce? Numai stapanul ii poate proteja de fortele distructive care incearca sa faca rau prin atacul asupra smaltului.

Intrucat smaltul dentar este cea mai grea substanta din corpul uman, fiind alcatuita in principal din minerale, ne gandim automat la acesta ca la un scut dur de care nimeni nu poate trece. In realitate, smaltul dintilor este poros. Cand este lipsit de minerale, dintii devin slabi si susceptibili sa se dezintegreze, proces numit demineralizare. Aceasta dinamica constanta cauzata de atacul asupra smaltului si lupta impotriva demineralizarii se intampla zi de zi in gura oricarui om.

Desi exista multe bacterii in gura, exista si unele care cauzeaza carii, iar acestea se gasesc, in special in placa bacteriana. Ele se hranesc cu zahar si alti carbohidrati care produc acizi daunatori. Acesti acizi demineralizeaza sau descompun smaltul dintilor, dar nu se naruie totul aici. Aveti o arma secreta si aceasta este saliva. Saliva, nu numai ca spala resturile de alimente si neutralizeaza acizii daunatori, dar mineralele din saliva, cum ar fi fluorul, calciul si fosfatul, se pot depune pe smaltul dintelui, intarindu-l si aparandu-l in fata bacteriilor. Tocmai din acest motiv, saliva este cunoscuta ca fiind eroul sanatatii orale, pentru ca functioneaza in permanenta pentru protectia unui zambet frumos si a unor dinti sanatosi si puternici.

Fiecare persoana poate face cateva lucruri care sa incurajeze remineralizarea. Puteti promova remineralizarea smaltului si lupta impotriva bacteriilor daunatoare prin adoptarea unor obiceiuri sanatoase. Primul lucru este alimentatia hranitoare. Bauturile acide si dulciurile, painea si alimentele prelucrate sunt exact ceea ce bacteriile iubesc cel mai mult, deci trebuie evitate pentru a opri dezvoltarea lor. De cealalta parte, alimentele precum branza, ouale, fructele si legumele proaspete, promoveaza remineralizarea smaltului, deci sunt numai bune de consumat.

Un alt mod de a preveni demineralizarea este utilizarea unei paste de dinti ce contine fluor. In cazul in care dintele se descompune, fluorul il intareste. Acest mineral protejeaza dintii prin reducerea capacitatii bacteriilor de a produce acid.

Dentist pentru copii | www.stomatologiecopiisector3.ro

Doriti mai multe sfaturi in acest sens sau cautati un dentist pentru copii? La Dental Crown Health, stomatologie pentru copii in sector 3, puteti afla raspuns la orice intrebare despre sanatatea orala. Accesati http://www.stomatologiecopiisector3.ro/ pentru detalii si programari!

Leave a Reply

Your email address will not be published.