De ce trebuie sa faci des testul Papanicolau? Ce afectiuni se pot preveni cu ajutorul testului Papanicolau?

La ora actuala ginecologii au posibilitate sa faca aceasta investigatie cu maxima precizie, cu ajutorul unor substante speciale. In felul acesta proba poate fi luata exact din zonele cu probleme.

Testul Papanicolau este rapid, non-traumatic si ieftin. Acesta inseamna de fapt cea mai sigura cale de a preveni cancerul de col uterin.

“El poate sa puna in evidenta modificari care nu sunt cancer, dar care pot evolua spre cancer si, de cel mai multe ori, evolutia de la leziuni precanceroase ana la un cancer local, in situ, un cancer care nu s-a raspandit in alte parti, are un tratament simplu, local”, spune medicul.

Daca testul Papanicolau e normal, veti repeta testul peste un an. Daca exista modificari, cele mai multe sunt inflamatorii. Ginecologul va da un tratament, iar, dupa acesta, repetati testul Papanicolau. Daca apar modificari, altele decat cele inflamatorii, faceti colposcopie.

In timpul colposcopiei se analizeaza 28 de imagini ale colului uterin cu ajutorul mai multor substante speciale.

Astfel, atat probele pentru testul Papanicolau, cat si cele pentru biopsie, pot fi luate cu acuratete din zona cu probleme. In cazul rezectiei unei leziuni de pe col, iata la ce trebuie sa va asteptati: scopul biopsiei in primul rand este de a stabili diagnosticul, dar scopul biosiei uneori poate sa fie si terapeutic, deci se rezolva problema respectiva, se excizeaza, si daca e o boala locala, daca nu e boala malign avansata, acesta biopsie e urmata de tratament si apoi control, prin Papanicolau si prin colposcopie.

Asadar, excizia unei parti din col poate decide diagnosticul. Dar, simultan, poate trata leziunea aparuta pe col.

Cand trebuie efectuat testul Papanicolau?

Testul Papanicolau se face si inainte si dupa nastere. De asemenea, este indicat o data la sase luni in premenopauza.

Modificarile, chiar severe, pot fi rezolvate cu succes. Mai mult, dupa interventie este posibila inclusiv o sarcina nesperata.

Colul uterin este o structura de cativa milimetri. Din pacate, cancerul care afecteaza zona ucide mai multe tinere decat oricare alta boala. La acest nivel, modificarile patologice urmeaza un tipar clar. Mai intai, apar asa-numitele atipii celulare, care evolueaza in mai multe etape. Ultima si cea mai grava este cancerul de col uterin. De aceea, atat medicii de familie, cat si ginecologii, va recomanda sa nu ratati examenul Papanicolau anual.

Dr. Corina Chisu, medic specialist ginecolog: “Colul uterin e un organ usor accesibil medicului. Testul Babes Papanicolau e un test care depisteaza lezinile precaceroase sau in faza incipenta, moment in care tratamentul este curabil.”

Daca specialistul constata leziuni precanceroase, adica displazice, nu va vindecati cu medicamente niciodata.

Dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog: “Tratamentul este o poveste pentru ca la o modificare displazica de celule cervicale nu prea ai ce sa dai. De regula, modificarea o urmaresti, o biopsiezi daca evolueaza si, daca se agraveaza, inlaturi cu totul leziunea.”

Excizia chirurgicala a leziunii este, asadar, cea mai sigura indicatie de tratament.

Testul Papanicolau se face obligatoriu inainte de sarcina. In timpul celor noua luni, in interiorul colului exista receptori care raspund la hormonii produsi de placenta si aspectul se schimba. Rezultatul testului nu este intotdeuna concludent. Dupa sarcina, e indicat sa il repetati. Dupa ce terminati alaptarea, mai exact.

Chiar daca medicul descopera leziuni canceroase, dar la debut, exista tehnici conservatoare in privinta interventiei chirurgicale. Pacienta ramane cu uterul, va avea menstruatie si isi va pastra sansa de a duce la bun sfarsit o sarcina.

Ceea ce conteaza insa este ca un test banal sa fie facut regulat, la 6 luni sau la un an, in functie de indicatia ginecologului.

sursa: protv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.