Cate beneficii incap intr-o conserva?

A venit primavara si, odata cu ea, dorinta de a-ti diversifica meniul si de a manca mai „usor”. In afara de fructe si legume, care sunt super alimentele care aduc valoare dietei tale? Este si pestele unul dintre ele? Ia in considerare un peste mic, dar puternic si hranitor, precum sprotul.

Sprotul este deosebit de bogat in:
• proteine care construiesc si mentin fiecare celula din corp
• acizi grasi omega-3 care previn si reduc dezvoltarea bolilor cardiovasculare si ajuta la buna functionare a creierului
• vitamina D atat de necesara pentru echilibrarea calciului in organism, care mentine sanatos sistemul osos
• seleniu care lupta impotriva proceselor chimice daunatoare din organism
Stiai ca sprotul si sardinele sunt sub-specii ale familiei de hering? Cate lucruri cunosti despre Estonia? In afara de faptul ca este o tara baltica si, de aici, legatura cu pestele. Sprotul este popular in bucataria slava pentru ca Marea Baltica este plina de astfel de pestisori. Atat de mult le place estonienilor gustul acestui peste mic si gri, incat una dintre retetele lor populare, kiluvõileib, a fost folosita ca sa sparga recordul mondial la cel mai lung sandvis cu sprot.

Cum mananci sprotul? Cel mai la indemana e sa-l cumperi la conserva fie ca iti place sa il consum in ulei pentru a-i intensifica savoarea, fie in sos tomat pentru un gust mai catifelat. Daca nu ai timp sa gatesti si vrei sa mananci pe fuga ceva satios, iata 3 moduri foarte simple de a consuma sprot:
1. pune cateva bucati de EVA sprot in ulei vegetal pe o felie de paine neagra integrala, cu cateva frunze de salata sau spanac si cu un strop de zeama de lamaie
2. alaturi de un piure de cartofi pe care ai pus cateva seminte de susan adauga cateva fileuri de sprot in ulei vegetal
3. poti sa pisezi cu furculita bucatile dintr-o conserva EVA sprot in sos tomat si sa le adaugi in pastele proaspat fierte.

In schimb, daca ai timp de un preparat cu sprot ceva mai sofisticat, incearca Salata Mimoza, recomandata de chef Liviu Balint, ambasador Podravka Romania. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
• 1 conserva sprot EVA in ulei vegetal
• 200g maioneza
• 2 oua
• 4 morcovi
• 4 cartofi
• 3 cepe mici
• verdeata pentru decor
Fierbe ouale pana devin tari, separa albusul de galbenus, iar apoi paseaza-le separat cu furculita. Dupa ce ai fiert cartofii si morcovii cu tot cu coaja, decojeste legumele si da-le pe razatoare, apoi pune compozitia pe platouri diferite. Taie in cubulete mici ceapa decojita. Pe o farfurie, aseaza sprotul si pune toate ingredientele in straturi, cu o matrita cilindrica, in urmatoarea ordine: ceapa, sprot, cartofi, morcovi, albus, galbenus. Nu uita sa pui maioneza peste fiecare strat. Scoate matrita, decoreaza cu niste verdeata si savureaza rezultatul!

Leave a Reply

Your email address will not be published.