Cand si de ce ar trebui sa faci o osteodensitometrie?

La ce ne ajuta o osteodensitometrie?

Avand in vedere ca la nivel mondial 50% din totalul femeilor de peste 50 de ani si 20% din numarul de barbati de aceeasi varsta sunt predispusi la fracturi osteoporotice, o osteodensitometrie ne ajuta sa prevenim astfel de incidente neplacute.

osteodensitometrie

Osteodensitometrie vs osteoporoza

Boala numita osteoporoza se manifesta prin scaderea densitatii osoase la nivelul intregului schelet predispunand persoana in cauza la fracturi cauzate de activitati cotidiene sau de lovituri usoare, lucru care este anoramal in cazul unor oase sanatoase. In mod evident pentru a preveni dar si pentru a diagnostica aceasta afectiune este nevoie de o osteodensitometrie pentru a afla starea si densitatea oaselor.

Cauzele acestei boli sunt naturale astfel ca dupa ce se trece de de apogeul acumularii masei osoase (la aproximativ 30 de ani) corpul uma incepe sa piarda din materialul osos deteriorandu-se cu pana la 3% la fiecare 10 ani. In cazul femeilor, din cauza menopauzei scaderea calitatii osoase se realizeaza intr-un ritm si mai rapid.

In ce consta o osteodensitometrie?

Aceasta investigatie afiliata ramurii medicale a imagisticii, se numeste osteodensitometrie si este considerata a fi una din cele mai performante examinari. Aceasta folosete radiatii X pentru a calcula rezistena si densitatea oaselor pacientului.

Ce are trebuie sa stii despre osteodensitometrie?

Singura restrictie care se impune in cazul unei examinari se refera la faptul ca femeile insarcinate nu pot fi supuse la acest tip de investigatie. Din punct de vedere al suportabilitatii aceste proceduri este de mentionat ca nu presupune nici durere nici injectii sau operatii invazive.

In ziua cu programarea la aceasta investigatie pacientul poate manca normal insa dupa efectuarea acestei investigatii cu substanta de contrast este indicat sa treaca minim 3 saptamani pana la urmatoarea examinare de acelasi fel.

Cum se desfasoara o astfel de osteodensitometrie?

Coordonatorul unei astfel de investigatii numite osteodensitometrie este medicul specializat in radiologie. Pe parcursul examinarii pacientul trebuie sa stea intins pe masa aparatului care realizeaza aceasta analiza. In acest sens intotdeauna este recomandata imbracaminte lejera pentru a nu crea disconforturi pacientului. De asemeanea, pentru a evita rezultate eronate sau imprecise se recomanda evitarea ingerarii de comprimate bazate pe calciu.

Din punct de vedere al duratei examinarii, aceasta dureaza in cele mai multe cazuri 15 minute.

Prevenirea bolilor osoase prin osteodensitometrie si alte metode

Aceasta boala poate fi prevenita printr-o dieta alimetara echilibrata si printr-un stil de viata sanatos ce include si excercitiul fizic regulat. Toate acestea insa nu sunt de ajuns pentru a fi siguri ca nu suferim de boli ale oaselor, astfel ca aceasta este singura metoda care ne confirma clar ca suntem clinic sanatosi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.