Alegerea uleiului potrivit pentru functionarea optima a masinii

Cu siguranta ati auzit de faptul ca uleiul este ”sangele” motorului, iar daca nu alegeti un ulei corect, puteti accelera uzura motorului, provocand un esec prematur. Uleiul potrivit poate ajuta la economia de combustibil si la emisii. Astfel, alegerea uleiului potrivit pentru masina este esentiala pentru durabilitatea, eficienta si functionara motorului. Indiferent de tipul de masina, se recomanda utilizarea unui ulei testat si superior din punct de vedere al calitatii.

Calitatea uleiului este data de vascozitatea sa. Vascozitatea este proprietatea rezistentei la curgere a unui lichid sau semifluid. In ceea ce priveste uleiul, vascozitatea sa este reprezentata de valori numerice. De exemplu, pe recipientele cu ulei ar putea aparea insemnul 5W 30. Primul numar, 5, reprezinta eficienta fluxului de ulei in vreme rece, ”W” fiind un simbol pentru winter – iarna. Cu cat numarul este mai mic, cu atat uleiul va fi mai fluid la temperaturi scazute. Al doilea numar, ”30”, este masura debitului de ulei la temperatura de functionare. Temperatura normala de functionare a majoritatii motoarelor este intre 90.5-110 grade Celsius. Similar primei situatii, cu cat cifra este mai mica, cu atat uleiul ajunge mai usor la temperatura de functionare. Numerele din descrierea uleiului sunt foarte importante, reprezentand caracteristicile de curgere a uleiului in diverse conditii de temperatura, care sunt vitale pentru functionarea motorului.

De obicei, in manualul de utilizare al masinii veti gasi toate informatiile necesare in legatura cu schimbul de ulei, insa specialistii de la magazinele de profil sau din service-uri auto, vor sti sa lamureasca aceasta problema.

In afara de vascozitatea uleiului, mai este importanta si provenienta acestuia. Uleiul de motor poate fi de doua tipuri: sintetic sau natural. Uleiul conventional nu contine aditivi care sa-l faca sa reziste prea mult timp, de aceea trebuie schimbat mai frecvent, iar uleiul sintetic este proiectat pentru motoare de inalta tehnologie. Acesta poate fi mai scump, este benefic pentru soferii care isi supun masina la conditii extreme si nu necesita un schimb frecvent.

Service auto multimarca | NordGarage.ro

In functie de modelul masinii si de recomandarile specialistilor, optati pentru schimbarea la timp a uleiului uzat. La Nord Auto, service auto multimarca, veti primi cele mai bune sfaturi in legatura cu acest subiect. Tot aici puteti avea parte si de incarcari auto cu freon si alte interventii care pot determina masina sa functioneze mai bine. Pe site-ul https://www.nordgarage.ro/ gasiti o multime de detalii care sa va convinga ca acesta este service-ul potrivit pentru verificari de rutina si reparatii capitale!

Leave a Reply

Your email address will not be published.