Copiii au nevoie în permanență de încălțăminte nouă. Fie că este vorba despre procesul natural al creșterii, fie că sezoanele trec mai repede decât te-ai fi așteptat, sesiunile de shopping în magazinele de încălțăminte vor fi mai dese. Pentru a nu le face și mai lungi decât trebuie, îți recomandăm sfaturile de mai jos.
Pentru o bună sănătate a picioarelor copilului tău, încearcă să ții cont de ele data viitoare când pleci la cumpărături de încălțări pentru copii.
Dimensiunile corecte pentru o dezvoltare osoasă corectă
Pantoful trebuie să ajungă până sub glezne, iar în cazul ghetelor sau cizmulițelor, acestea trebuie să fie suficient de flexibile pentru a permite mișcarea completă a articulațiilor gleznei.
Tălpile cele mai simple sunt și cele mai bune
Talpa încălțămintei pentru copii trebuie să fie dreaptă și flexibilă. Evită, așadar, formele diverse de pe tălpile încălțărilor, indiferent cât de ”cool” i se vor părea celui mic acestea.
Un unghi cât mai mic față de suprafața plană pe care cel mic calcă
Un pantof corect pentru copii trebuie să aibă talpa dreaptă și un toc foarte mic, pentru a favoriza echilibrul și a permite o poziție corectă a picioarelor și spatelui. În față, trebuie să fie suficient spațiu pentru a putea îndoi și flexa degetele de la picior.
Acordă mare atenție aerisirii
Recomandăm achiziționarea de încălțăminte pentru copii fabricate din materiale naturale, care să permită aerisirea și transpirația piciorului, precum pielea.
Neapărat șireturi
Alege încălțăminte pentru copii, cu șireturi sau cu scai, pentru a putea controla felul în care pantoful strânge de mult sau de puțin piciorul. Pantofii fără șireturi sau scai dau senzația constantă că ies din picior, făcând ca degetele să stea în tensiune involuntar pentru a încerca evitare alunecării încălțării.
Lasă loc de creștere
Probează-i copilului încălțămintea cu ciorapii în picioare și asigură-te că rămân între 0,5 și 1,5 centimetri în vârful degetelor. Apasă vârful încălțărilor pentru a te asigura că degetele au suficientă libertate de mișcare.
Programează sesiunea de cumpărături la finalul zilei
Cel mai bun moment pentru a încerca pantofii pentru copii este la finalul zilei, când picioarele sunt mai umflate. Dacă se potrivesc acum încălțările, se vor potrivi în orice alt moment al zilei. Nu e valabil și invers.
Pantofii sunt destinați purtării în afara casei
Chiar dacă alegi încălțămintea corectă pentru copii, nu uita că pantofii trebuie purtați în picioare doar câteva ore pe zi. Acasă sau oriunde e posibil, lasă-l pe cel mic să umble desculț, cu picioarele libere. Încalță-l cel mult cu ciorapi antiderapanți sau cu papuci de casă.
„Să-ți vină și la anu’” poate avea urmări grave
Nu cumpăra niciodată încălțăminte pentru copii cu numere mai mari, cu gândul că va crește și îi vor fi buni în continuare. Dacă pantoful nu se potrivește perfect pe piciorul său, îi poate afecta mersul sau îi pot provoca răni nedorite.
Acordă mare atenție igienei
Printre cele mai comune probleme apărute în cazul purtării de încălțăminte nepotrivită pentru copii sunt deformarea degetelor și/sau unghiilor, dar eczemele cauzate de materialele sintetice, tendinita ahileană (la călcâi) etc. Educă-i pe cei mici să se spele frecvent pe picioare și să poarte întotdeauna șosete curate.