Vârsta joacă un rol important în sănătatea generală și în schimbările care apar în organism. Acest lucru este valabil și în stomatologie. Mulți oameni în vârstă încep să experimenteze pierderea dinților, uzura smalțului, retractia gingiilor etc. Sănătatea dentară după 50 de ani depinde de mulți factori. Pentru a păstra dinții și a evita dezvoltarea patologiilor, este necesară o abordare integrată și individuală.
Vârsta nu este o contraindicație la tratament
În medicină, persoanele de peste 50 de ani se confruntă adesea cu faptul că anumite metode de tratament au restricții de vârstă din cauza riscurilor crescute asociate cu modificările din organism legate de vârstă (în principal acestea includ tulburări ale sistemului cardiovascular).
Stomatologia are mult mai multe oportunități în această privință. Desigur, pot exista contraindicații la tratament, dar acestea nu sunt legate de vârsta pacientului, ci de prezența unor boli, care pot apărea chiar și la tineri și copii.
Fiecare caz clinic este abordat individual. Posibilitățile medicinei moderne sunt atât de extinse încât, chiar dacă există contraindicații din cauza bolilor non-stomatologice concomitente, poate fi selectată o metodă alternativă de tratament. De exemplu, în locul unei proteze fixe se instalează dinți artificiali mobili sau dacă există riscul unei reacții alergice se folosesc materiale hipoalergenice și biocompatibile.
Influența bolilor cronice asupra tratamentului stomatologic
Astăzi, tratamentul cu implant dentar nu are restricții de vârstă. Pentru medic, un factor important îl reprezintă bolile cronice, dintre care, din păcate, sunt multe la persoanele în vârstă.
Pentru a determina tacticile de tratament și pentru a evita complicațiile, medicul dentist la programare chestionează pacientul nu numai despre problemele dentare, ci și despre afecțiunile generale de sănătate și, de asemenea, clarifică prezența bolilor cronice.
În ciuda faptului că majoritatea metodelor de tratament stomatologic aproape nu au contraindicații, există riscuri atunci când se efectuează intervenții chirurgicale și se utilizează anestezia dentară, fără de care în prezent nu se realizează aproape nicio procedură dentară. Pentru a preveni consecințele fatale, medicul dentist trebuie să elimine toate riscurile posibile.
Bolile cronice nu pot fi doar contraindicații ale tratamentului stomatologic, ci pot provoca și patologii dentare. Astfel, caria este adesea provocată de aciditate crescută a stomacului. Rezultatul terapiei depinde de cât de complet este tabloul clinic.
În cazurile în care este necesară intervenția chirurgicală și pacientul vârstnic are boli cronice, specialistul poate recomanda un tratament care vizează stoparea exacerbării bolii și prevenirea riscului de complicații care pot apărea în timpul și după intervenția chirurgicală.
Tratament stomatologic complex pentru persoanele în vârstă
Tratamentul bolilor dentare la persoanele peste 50 de ani are ca scop obținerea unui rezultat cuprinzător. Dentiștii respectă întotdeauna trei obiective principale:
- eliminarea factorilor provocatori;
- eliminarea patologiei dentare;
- eliminarea consecințelor negative.
O abordare integrată include și tratamentul bolilor cronice care afectează sănătatea dentară (lucrarea comună se realizează cu medici de alte specialități medicale), tratamentul stomatologic conservator sau chirurgical, refacerea esteticii (instalarea de proteze, fațete, albire etc.) și prevenție.
Pentru persoanele în vârstă se folosesc metode blânde, medicamente și materiale sigure. Diagnosticarea de înaltă precizie, care poate oferi informații complete despre starea osului maxilarului și despre procesele interne care apar în țesuturi, ajută, de asemenea, la îmbunătățirea calității tratamentului.
Restaurarea dentară se realizează folosind produse și structuri protetice care sunt realizate individual, ceea ce înseamnă că vor fi cât mai confortabile și sigure posibil. Dacă vorbim despre implantare, atunci și astăzi toate riscurile sunt minimizate. Medicii stomatologi folosesc materiale biocompatibile și hipoalergenice. Medicii efectuează, de asemenea, terapie paralelă pentru a întări sistemul imunitar și a reduce riscul de respingere a implantului și apariția proceselor inflamatorii.
Cum să vă mențineți dinții sănătoși la 50 de ani
Medicii stomatologi recomandă să vă monitorizați sănătatea dentară încă din copilărie, dar majoritatea oamenilor nu urmează sfaturile specialiștilor și amână vizita la medic chiar dacă au probleme dentare. Rezultatul este o exacerbare a problemelor acumulate la bătrânețe, când organismul slăbește și suferă modificări naturale legate de vârstă. Potrivit statisticilor, 60% dintre persoanele de peste 50 de ani le lipsesc majoritatea sau toți dinții.
Pentru a evita necesitatea instalării unei proteze la vârsta de 50-60 de ani, trebuie să urmați câteva reguli:
- Efectuați zilnic igiena orală.
- Efectuați o igienizare profesională cel puțin o dată pe an.
- Vizitați medicul dentist pentru un control la fiecare șase luni.
- Tratați dinții în timp util.
- Țineți bolile cronice sub control.
- Măncați corect și complet.
Nu trebuie să vă gândiți că după 50 de ani nu mai este necesar și imposibil să vă tratați dinții. Stomatologia modernă are multe posibilități de a face un zâmbet perfect, indiferent de vârsta pacientului.