Situatia dramatica a clinicilor de medicina muncii

Șeful Clinicii de Medicina Muncii din Spitalul Clinic Județean (SCJ) Târgu Mureș, dr. Horațiu Moldovan, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că cele șase clinici de medicina muncii din centrele universitare din țară sunt într-o situație dramatică, din cauza limitării decontărilor în cazul pacienților care se externează și nu se confirmă diagnostic de boală profesională.

Cu ce probleme se confrunta clinicile de Medicina Muncii?

‘Cele șase clinici universitare de medicina muncii din România — situația este mai mult decât dramatică pentru că în momentul de față există o limitare în contractul-cadru de asigurare a asistenței medicale, contract care s-a stabilit prin Hotărâre de Guvern la propunerea Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Acesta stipulează faptul că pentru pacienții care se externează din clinicile de medicina muncii și la care nu se confirmă diagnosticul de boală profesională, nu se decontează serviciile decât în limita de 25% (…) Dacă se externează 10 pacienți care nu au boală profesională și CAS decontează doar 2,5 pacienți, cum să îi aleg eu, ca medic curant, pe cei 2,5 pacienți la care CAS le plătește internarea și cum să îi aleg pe cei 7,5 pacienți la care CAS nu le plătește. Cine să plătească?’, a arătat dr. Moldovan.

Acesta a spus că și pentru un pacient care este diagnosticat cu boală profesională și pentru care acest diagnostic nu se confirmă, clinicile de medicina muncii fac toate investigațiile, consumă bani pentru reactivi, medicamente, hrană etc.

‘Pacientul vine pentru că este bolnav, nu vine pentru că este sănătos, în schimb constatăm că boala lui nu e profesională. Acești pacienți sunt asigurați de două ori, de Casa de Asigurări de Sănătate și de Casa de Pensii. Or, este absolut logic că dacă pacientul beneficiază de asigurare medicală de stat, CAS să îi deconteze serviciile, ca și când acesta ar fi internat într-o secție de interne, de pneumologie sau în oricare alta. Există la nivelul CAS opinii pro și contra, sperăm ca la următoarea contractare din 2016 balanța să încline către pro, să eliminăm acest prag care s-a introdus în urmă cu câțiva ani, a fost 80% și apoi a scăzut’, a arătat dr. Moldovan.

medicina muncii

Potrivit doctorului, rata de boli profesionale într-o clinică de medicina muncii este undeva la 30-40%, iar medicul nu poate să ghicească la internare dacă pacientul are sau nu o boală profesională.

‘Este un drept constituțional pe care îl au pacienții, de a primi servicii medicale decontate, pentru că altfel spitalul va avea pierderi și acesta fie trebuie să reducă numărul de paturi, fie să închidă clinicile. Dacă se închid clinicile de medicina muncii în România, această specialitate moare. Acum cazurile nedecontate sunt suportate de alte secții din spital’, a subliniat dr. Horațiu Moldovan.

Acesta a arătat că cele șase clinici de medicina muncii din țară au sesizat problema și la Ministerul Muncii și la Ministerul Sănătății, care au promis că se vor apleca asupra problemei.

‘În următoarele 2-3 săptămâni vor avea loc alte discuții cu Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii tocmai pentru a se rezolva problema (…) În ultimii 7-8 ani au început să fie astfel de probleme de finanțare, iar economia este nesemnificativă la nivel de țară la nivelul CAS. Dacă demersurile noastre — în urma discuțiilor cu partenerii de dialog, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii — nu vor ajunge la niciun rezultat, am avut discuții cu colegii mei, șefii de clinici de medicina muncii din țară și cu managerii de spitale, să încercăm să obținem acest drept pentru pacienții noștri în instanță pentru că pacienții care se externează de la noi sunt dublu asigurați, și la Casa de Pensii și la CAS. Nu dorim acest lucru, acesta este ultimul demers pe care l-am putea face. Ne-au asigurat că ne vor da tot concursul pentru a soluționa această problemă pe cale amiabilă. Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii doresc să se rezolve această problemă, doar că a fost neglijată în ultimii ani’, a afirmat dr. Horațiu Moldovan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.