Pandemia de Covid-19 a dat peste cap intreg sistemul educational, nu doar de la noi din Romania, ci si din intreaga lume. Milioane de elevi sunt acum nevoiti sa participe la cursuri in sistem on-line, iar profesorii trebuie sa se adaptezi, din mers, noilor tehnici de predare. Adaptarea la noile tehnici de predare si utilizarea eficienta a tehnologiei trebuie sa tina cont, in primul rand, de nevoile elevilor, de a empatiza cu acestia si de a le capta permanent atentia. In alta ordine de idei, materia stufoasa trebuie adaptata predarii on-line, mai ales ca stimularea concentrarii elevului este mult mai dificila atunci cand acesta se afla in fata unui ecran.
Un studiu realizat de UNICEF demonstreaza ca pandemia de COVID-19 a dus la inchiderea scolilor in 20 de tari si la inchiderea unitatilor prescolare in 19 tari din Europa si Asia Centrala.
Acest lucru a afectat un numar total de 49,8 milioane de copii, incepand de la prescolari pana la liceeni, care au avut parte de un ultim semestru scolar foarte perturbat (in cazul in care acesta a existat, totusi), care a culminat cu inchiderea scolilor.
Pandemia a afectat profund educatia si a agravat inechitatile sociale existente în regiune.
Copiii din familii cu venituri reduse, copiii care locuiesc in zonele rurale cu infrastructura deficitara, copiii din cadrul minoritatilor etnice si lingvistice, copiii cu dizabilitati, copiii migranti si refugiati, copiii aflati in conflict cu legea, copiii si tinerii care nu frecventeaza institutiile educationale, baietii si fetele care locuiesc in conditii dificile sau in camine abuzive se confruntau deja cu bariere semnificative pentru participarea la educatie si invatare si aveau parte de educatie si de avantaje sociale mai reduse decat cei de aceeasi varsta.
Studiul mai arata ca scolile nu sunt doar un loc pentru educatie academica, ci si pentru invatarea abilitatilor sociale si emotionale, interactiune si sprijin social.
Inchiderea scolilor nu numai ca a perturbat procesul de educatie a copiilor, ci si accesul la mese oferite in cadrul scolii, sprijin pentru bunastare si referire la servicii medicale si sociale de baza.
Provocarea care ii asteapta pe profesori, directori de scoli, responsabili din sistemul de educatie si factori de decizie de la nivel local si national este semnificativa. Daca nu se va face fata acestei provocari, impactul asupra copiilor, tinerilor, familiilor, comunitatilor si societatilor la un nivel mai larg se va resimti pe tot parcursul vietii, atat din punct de vedere social, cat si economic.
De aceea, imbunatatirea rezilientei sistemului educatie, prin planificarea unei educatii incluzive de calitate pentru cei mai marginalizati copii, ar trebui sa fie o prioritate maxima pentru urmatoarele luni si ani si ar trebui sa fie principiul de baza al reconstruirii unui invatamant mai bun si al unor şcoli mai bune.
Meditatii limba romana in era pandemiei Covid-19
Protejarea noastra si a semenilor nostri sunt cei mai importanti indicatori pentru a preveni raspandirea coronavirusului. Intr-o era a pandemiei, meditatiile la limba romana, o disciplina funcdamentala de invatamant, devin o adevarata provocare.
Pentru a realiza o sedinta de meditatie romana in conditii de maxima siguranta, este important sa respecti regulile de protectie sanitara si sa eviti aglomerarile in spatii inchise. Distantare sociala este una din metodele frecvente de prevenire a raspandirii virusului, de aceea, unii dintre parinti aleg pentru copiii lor meditatii la limba romana on-line.
Profesorii trebuie sa se adapteze exigentelor parintilor si sa combine sedintele de meditatii fata in fata cu cele on-line, acolo unde este cazul si sa se plieze pe resursele tehnologice pe care le au la dispozitie.
Asadar, daca vorbim de un meditator la romana, iar parintii opteaza pentru un sistem de meditatii romana traditional, nu uita sa iei urmatoarele masuri de protectie:
- purtarea permanenta a mastii de protectie de fiecare data cand te afli in prezenta elevilor;
- respectarea igienei mainilor inainte si dupa fiecare sedinta de meditatie;
- limitarea numarul de elevi dintr-o grupa la maxim 2-3
Educatia – o provocare
Invatarea online este, de obicei, inteleasa ca educatie care are loc pe internet. Poate fi parte a programelor de invatamant la distanta, dar, de asemenea, poate fi utilizata pentru a completa predarea care se desfasoara in clasa (invatare mixta).
Elevii pot studia online acasa ori in salile de clasa si alaturi de colegii lor. Invatarea online foloseste o serie de formate, combinand adesea tehnologii bazate pe accesul la internet si aplicaţii de tehnologie educationala care pot fi utilizate offline.
Invatarea mixta (denumita si blended learning) imbina mai multe modalitati, inclusiv predarea si învatarea elevilor fata in fata, utilizarea aplicatiilor de tehnologie educationala si interactiunile elevilor cu invatarea online. In acest caz, aplicatiile de tehnologie educationala si invatarea online sunt cateva dintre strategiile de predare care ii pot sprijini pe elevi sa isi atinga obiectivele de invatare. Invatarea mixta poate include si invatarea la distanta!