Construcția de case pe structură de lemn a fost pe un trend ascendent continuu în ultimii ani, chiar și în perioadele în care alte sectoare din domeniul construcțiilor au stagnat. Materialele moderne și tehnologiile de ultimă generație au dus casele pe structură de lemn la un alt nivel, cu rezistență sporită și multe avantaje pentru beneficiar. Printre acestea se numără și timpul scurt în care este ridicată casa. Timpul se scurtează și mai mult dacă constructorul are dotările necesare pentru ca o parte dintre elementele constructive să fie realizate în fabrică. Litarh, companie ce construiește case pe structură de lemn de aproape 20 de ani, are în dotare echipamente moderne care îi permit să ridice case în timp cât mai scurt.
Ce înseamnă prefabricare și ce avantaje decurg de aici
Prefabricarea presupune ca o parte dintre pereții și planșeele care alcătuiesc casa să fie făcuți în fabrică, iar pe șantier să fie doar montați. Adică întreaga structură de lemn a fiecărui perete sau planșeu, materialul izolator și elementele de finisare (panouri de gips carton, tencuieli, placări) să fie montate cu precizie în fabrică cu ajutorul unor echipamente speciale. Prelucrările sunt făcute cu exactitate astfel încât montajul pe șantier este rapid, elementele îmbinându-se perfect, ca cele ale unui joc LEGO. La final, rezultă o casă bine închegată și rezistentă.
Cu cât gradul de prefabricare este mai mare, cu atât timpul de șantier se scurtează. Se pot face și pereți sau planșee cu dimensiuni mari deoarece echipamentele din fabrică au această capacitate. Pereții și planșeele sunt apoi aduși pe șantier cu TIR-ul și puși pe poziție cu macaraua, montându-se rapid și sigur într-un timp scurt. Ca exemplu, Litarh a ridicat o casă de 100 m², pe un nivel, într-o săptămână lucrând doar cu o echipă formată din 4 dulgheri.
Construcția unei mari părți din casă în fabrică are ca efect un șantier mai curat, cu deșeuri mult mai puține. La acest lucru contribuie și lipsa materialelor umede (ciment, beton, mortar) astfel că pe șantier nu există cofraje sau resturi de material întărit. Lipsa acestor procedee care au nevoie de timp de așteptare pentru întărire și uscare contribuie la timpul scurt de șantier. În cazul construcției caselor pe structură de lemn, singura etapă care implică procedee umede este turnarea fundației.
Ce alte avantaje mai au casele pe structură de lemn
Tipul scurt de șantier nu este singurul motiv pentru care cei care își doresc o casă nouă sunt tentați să le aleagă pe cele din lemn. Multe avantaje decurg din faptul că este folosit lemnul pentru structura de rezistență a casei. Este un material care, la aceeași rezistență ca a materialelor tradiționale de construcție (beton, cărămidă), este mult mai ușor. Asta înseamnă o casă mai ușoară și implicit o fundație mai simplă și mai ieftină.
Casa mai ușoară înseamnă și un comportament mai bun în cazul unui cutremur. Forța seismică este direct proporțională cu greutatea casei, deci o casă mai ușoară înseamnă o forță mai mică.
Din lemn se construiesc pereți cu aceeași rezistență, dar mai subțiri, rezultând un spațiu util mai mare la aceeași amprentă la sol cu a caselor din materiale tradiționale. În plus, lemnul este un material natural și ecologic care contribuie la sănătatea fizică și psihică a locuitorilor casei.
Tot la avantaje poate fi trecută și izolarea termică foarte bună, încă de la montarea pereților. Felul în care sunt construite aceste case permite montarea izolației în interiorul pereților, rezultând o casă bine izolată termic. Prezența lemnului, un material cald și lipsa materialelor umede contribuie la atmosfera caldă și plăcută dintr-o casă nouă pe structură de lemn.
Litarh, constructor de case pe lemn cu experiență de aproape 20 de ani
Litarh este un constructor de case pe structură de lemn cunoscut și apreciat în țară și în afara granițelor ei. De aproape 20 de ani construiește case din lemn rezistente și eficiente energetic care respectă toate cerințele și normele țărilor în care sunt construite. Casele sunt apreciate de beneficiari care se felicită pentru alegerea făcută vorbind mereu cu plăcere despre experiența traiului într-o astfel de casă.
Pentru proiectare, Litarh folosește soft-uri de ultimă generație. Împreună cu beneficiarii se stabilesc toate detaliile constructive astfel încât aceștia să se poată bucura de casa pe care au visat-o.
Sursa foto: litarh.ro