Investiția într-o fermă avicolă se poate dovedi în scurt timp o afacere profitabilă, însă pentru aceasta trebuie să ai cunoștințe solide în ceea ce privește asigurarea condițiilor optime pentru păsări.
Nu este ca și cum ai crește câteva păsări în curte, pentru că de această dată vorbim despre o exploatație cu sute sau chiar mii de exemplare; dacă ai nevoie de câteva repere după care să te ghidezi, le găsești în rândurile care urmează.
Alegerea tipului de adăpost
În alegerea adăpostului adecvat pentru păsările de fermă trebuie să ții cont de tipul exploatației. Astfel, adăposturile într-o fermă pentru ouătoare trebuie să ofere mai multe condiții de confort, lăsând păsărilor mai multă libertate de mișcare și punându-le la dispoziție spații adecvate pentru depunerea ouălor.
Păsările pentru carne pot fi ținute în boxe sau în cuști care ocupă mai puțin spațiu, având și avantajul că se pot amplasa pe mai multe niveluri.
În cazul exploatațiilor mari, așa cum sunt și fermele avicole, adăposturile se amenajează în spații închise în care păsările sunt ținute pe tot parcursul vieții. Totuși, dacă există posibilitatea, este recomandat ca păsările să fie lăsate măcar din când în când să se miște și în aer liber.
Asigurarea apei și a hranei
Apa și hrana sunt două elemente esențiale pe care păsările trebuie să le aibă permanent la dispoziție în cantități și condiții optime.
Apa trebuie să fie în permanență proaspătă, curată și la o temperatură potrivită. De aceea, în acest scop, adăposturile trebuie să fie dotate cu adăpători pentru păsări. Acestea pot fi de diferite tipuri și de capacități diferite, păstrând apa curată și împiedicând puii să cadă în vasele cu apă în care se pot îneca.
De asemenea, adăposturile trebuie să fie dotate și cu hrănitori pentru păsări care pot fi din plastic, tablă zincată sau polipropilenă.
Prevenirea comportamentului agresiv
În exploatațiile mari, se poate întâmpla de multe ori să apară anumite tulburări de comportament în rândul păsărilor. Astfel, unele încep să se atace reciproc și să se ciupească rău cu propriile ciocuri. Acest lucru se întâmplă atunci când păsările nu au la dispoziție suficient spațiu de mișcare sau când condițiile din adăposturi sunt sub standardele de confort.
Astfel, lipsa hranei și a apei, căldura excesivă și igiena precară pot genera astfel de comportamente nefirești. Totodată, aceste manifestări sunt cauzate și de exemplarele agresive ținute la un loc cu celelalte păsări sau de exemplarele noi introduse în exploatație.
Comportamentul păsărilor trebuie urmărit îndeaproape, iar atunci când apar astfel de manifestări se identifică și se elimină imediat cauzele generatoare.
Ventilația și climatizarea adăposturilor
Este foarte important ca adăposturile în care sunt ținute păsările să fie bine aerisite pentru că o atmosferă viciată devine propice dezvoltării bacteriilor și altor microorganisme care pot provoca boli. Pentru aceasta, este necesară montarea unor ventilatoare care să evacueze din interior aerul viciat și să-l înlocuiască apoi cu aer proaspăt. În exploatațiile mici, ventilația poate fi asigurată și în mod natural, prin deschiderea ferestrelor.
Ventilația nu trebuie confundată cu climatizarea care constă în asigurarea unei temperaturi potrivite, în funcție de anotimp. Vara, aceasta poate fi făcută cu ajutorul unor instalații speciale, dar și prin vopsirea în alb a halelor, stropirea acoperișurilor cu aspersoare sau înființarea de spații verzi care să țină umbră adăposturilor de păsări. De asemenea, scăderea temperaturilor din interior se poate face și cu ajutorul unor ventilatoare mai puternice.
În ceea ce privește climatizarea pe timpul iernii, aceasta se face atât cu instalații de încălzire, cât și prin utilizarea căldurii biologice a păsărilor. O variantă des folosită este și transformarea dejecțiilor din fermă în biogaz, folosit apoi pentru încălzirea spațiilor.
Acestea sunt condițiile esențiale pe care trebuie să le ofere orice fermă de păsări pentru a putea spera la o bună productivitate și la o afacere cu o marjă cât mai mare de profit.