Ce semnificație are directiva NIS2? De ce este aceasta importantă în peisajul securității digitale la nivel european? Cum îți poți proteja afacerea în fața riscurilor cibernetice? Sunt doar câteva dintre întrebările pe legate de conceptul NIS2 la care vei descoperi răspunsuri în acest articol. Să nu uităm că amenințările cibernetice cresc, iar conformitatea cu standardele NIS2 devine absolut necesară.
Directiva NIS2 – definire și importanță
Adoptată la nivelul Uniunii Europene, Directiva NIS2 are un scop esențial: îmbunătățirea securității digitale în sectoare considerate critice, așa cum este domeniul tehnologiei informației (inclusiv furnizorii de servicii de Software Development) cel al finanțelor, al sănătății sau energiei. Prin intermediul directivei sunt extinse obligațiile de conformitate asupra unor categorii de afaceri diverse, inclusiv asupra companiilor de dimensiuni medii sau mici, iar specialiștii în Cybersecurity dețin, din acest moment, un rol esențial. Neglijarea conformității poate atrage sancțiuni financiare ridicate și implicit riscul crescut de breșe de securitate.
Un prim pas pentru protecția afacerii: definirea vulnerabilităților
Un studiu al IBM, „Cost of a Data Breach”, susține că peste 60% din companiile care au suferit un atac cibernetic major au avut vulnerabilități necunoscute sau neadresate. În acest context, susținut de exemplele multiple pe care le putem descoperi periodic la nivel european și nu numai, evaluarea vulnerabilităților devine un prim pas critic în vederea identificării punctelor slabe din infrastructura IT și a remedierii acestora. Specialiștii recomandă simulările de atacuri cibernetice (penetration testing) și a unor evaluări constante de risc, astfel încât atitudinea în fața acestor atacuri să fie proactivă. Experții în acest domeniu ajută la identificarea și gestionarea vulnerabilităților, înainte ca acestea să devină cu adevărat amenințări majore.
Măsuri de securitate personalizate pentru o afacere de succes
O abordare de tip „one-size-fits-all” nu este eficientă în protecția cibernetică, ci este nevoie de o abordare personalizată a acestei probleme. Conform unei analize de specialitate, 80% dintre organizațiile care au implementat măsuri de securitate adaptate specificului lor au raportat un număr mai mic de incidente de securitate.
Printre măsurile personalizate care pot fi implementate se numără criptarea datelor, autentificarea multi-factor sau monitorizarea activității – acestea pot fi adaptate și scalate în funcție de nevoile specifice ale fiecărei organizații în vederea protejării activelor, dar și în vederea alinierii la cerințele NIS2 în mod eficient.
Ce oferă specialiștii în securitate cibernetică?
Specialiștii în securitate cibernetică în acest context al Directivei NIS2 și protecției în fața unor atacuri sunt esențiali pentru a asigura conformitatea și protecția necesară. Colaborarea cu o echipă de experți în cybersecurity va aduce un plus de siguranță și te vei asigura că eviți sancțiunile financiare masive.
Conform unui studiu de la Ponemon Institute, companiile care colaborează cu experți în securitate digitală și investesc în soluții avansate de protecție reușesc să își reducă pierderile generate de atacurile cibernetice cu până la 45%. Experții vor asigura, așadar, nu doar implementarea soluțiilor tehnice, ci și monitorizarea constantă, analizarea riscurilor existente, precum și oferirea de suport în conformitate cu standardele NIS2.