Clapete antiretur pentru pastrarea unui spatiu igienic

clapete antiretur

Pentru evitarea unor situatii extrem de neplacute in legatura cu sistemul de canalizare, se folosesc niste dispozitive numite clapete antiretur, care au rolul de a bloca refularile, sau curgerile impotriva curentului.

Sunt utilizabile in sistemele de canalizare de la case si apartamente, mai ales in zonele in care exista riscul refularii din cauza ploilor abundente, dar si in sistemul de canalizare din zonele industriale si comerciale, mai ales acolo unde fluxul este gravitational, adica lipseste presiunea.

Clapete antiretur destinate canalizarii – instalare si intretinere

Aceste dispozitive sunt insotite de fise tehnice si manuale cu instructiuni de montare si intretinere. Instructiunile trebuie respectate intocmai, pentru o buna functionare a clapetelor montate in sistemul de canalizare. Tipul de clapete antiretur cu inchizator se instaleaza pe orizontala, iar fluxul canalizarii trebuie sa fie in concordanta cu cel aratat de sageata de pe capac. Maneta trebuie montata in pozitie deschis pentru ca in momentul refularii clapeta sa se poata inchide automat. Daca la un moment dat se doreste inchiderea fluxului sau in cazul unor interventii pentru reparatii pe reteaua de canal, se poate actiona inchiderea de urgenta, mutand maneta in pozitia inchis.

Acolo unde au fost instalate clapete antiretur cu inchizator, se face o verificare periodica, de obicei o data la sase luni. In aceste cazuri, se desurubeaza capacul si se verifica daca sunt acumulari de mizerie. Daca trebuie, se curata murdaria, se inlatura toate acumularile depuse si se verifica garnitura de cauciuc. Eventual, se inlocuiesc elementele degradate.

Clapete antiretur, pentru sistemul de ventilatie

In sistemele de ventilatie se folosesc clapete antiretur de tubulatura, care sunt de forma circulara, fabricate din otel galvanizat, iar lamelele sunt confectionate din aluminiu. Rolul lor este de a bloca returul aerului, in momentul in care se opreste un ventilator. Sunt utilizate pentru a controla debitul de aer din ventilatoare. Daca se mareste presiunea, lamelele se deschid si isi revin in momentul in care presiunea se micsoreaza. Acest lucru se intampla prin intermediul unui arc mecanic, care este fabricat din otel inoxidabil.

Sunt foarte eficiente in sistemele de ventilatie, atunci cand aerisirea pe cale naturala nu este suficienta si se apeleaza la aceste instalatii.

Pentru o buna aerisire se folosesc ventilatoarele, care sunt niste dispozitive rotative, utile in realizarea unui confort termic dintr-un spatiu. Ele pot fi axiale sau centrifugale si se monteaza pe acoperis, insa exista si ventilatoare de perete, folosite mai ales in toalete si sali de baie.

Clapete antiretur pentru hote

Un alt tip de clapete antiretur este cel destinat spatiului in care se prepara hrana, adica acele dispozitive instalate la hoteluri deasupra masinii de gatit. Acestea se monteaza la orificiul de evacuare al hotei, dupa care se ataseaza burlanul prin care gazele si aburul rezultate in urma procesului de preparare a hranei sunt directionate in atmosfera, in exteriorul incaperii. In perioada in care hota este oprita, clapetele stau inchise datorita propriei lor greutati, astfel aerul nu circula din sens opus. Cand aerul este eliminat de hota prin orificiu, clapetele se ridica si ii permit evacuarea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.