Centralele pe peleti de lemn (sau mai simplu spus, centrale pe peleti) au cunoscut o raspandire remarcabila în ultimii ani, iar în ultimul timp, în Europa, se poate vorbi despre un adevarat boom.
Combustibilul este constituit din peleti, un material care se obtine în primul rand din rumegus și alte deseuri rezultate din industria lemnului; aceste deseuri vin uscate și apoi presate sub forma unor mici cilindre cu diametrul de 6-7 mm.
Din punct de vedere estetic, centrala pe peleti este foarte similara uneia normale pe lemne. Materialul cu care este acoperită poate să fie de diverse tipuri (otel, ceramica etc).
Spre deosebire de primele centrale puse la vanzare, centralele care se gasesc actualmente pe piața au o eficiența și o silentiozitate foarte ridicate. Cu aceste centrale este posibil sa incalzim absolut orice tip de ambient; exista și centrale pe peleti capabile sa incalzeasca spatii divizate pe diverse niveluri; pentru aceasta sunt necesare centralele pe peleti canalizate, care sun capabile a trimite caldura pe diverse planuri printr-un sistem de tuburi. În acest caz este evident ca centrala va fi amplasata la cel mai jos nivel al locuintei, în așa fel încat caldura va urca în mod natural prin tuburi. Evident, costul acestor centrale este mai ridicat fata de prețul celor obișnuite, destinate incalzirii uneia sau a doua camere, dar trebuie luat în calcul ca sunt mai eficiente decat instalatiile termice de tip conventional.
Evacuarea fumurilor de combustie din locuinta are loc printr-un tub al carui diametru poate varia de la 8 la 12 centimetri.
În comert sunt disponibile și cazanele pe peleti; este vorba de centrale care se pot colega la instalația termohidraulica și pot incalzi un ambient utilizand o instalatie preexistenta (de pilda panourile radiante sau caloriferele). Cazanele pe peleti sunt în gradul de a produce si apa calda menajera.
Actualmente sunt comercializate centrale automatice si semiautomatice; centralele automatice sunt complet autonome, iar peletii sunt incarcati printr-o instalatie speciala de la locul de depozitare (de obicei este vorba de un siloz colegat la centrala); centralele semiautomatice trebuie sa fie incarcate manual. Instalatiile cu centrale semiautomate pot fi destinate incalzirii unei singure camere sau a unei locuinte intregi.
In ceea ce priveste capacitatea de incarcare cu combustibil, exista o mare varietate: incepand de la centralele cu o capacitate de circa 10 kilograme de material si se poate ajunge la centralele cu o capacitate de peste 60 de kilograme.
Raspandirea caldurii produse de centrala pe peleti vine facuta printr-un ventilator. O solutie buna pentru achizitia acestor centrale este consultarea ofertei de centrale termice Berluni . Aceasta prezinta o serie de modele de centrale, impreuna cu asistenta tehnica necesara celor ce doresc sa stie mai mult.