Cat costa asigurarea locuintei si cum primesti despagubirea

Asigurare PAD

Asigurarea locuintelor este obligatorie prin lege, in Romania, politele putand fi incheiate prin orice societate membra a Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) sau cu care Pool-ul are protocol de colaborare. Astfel, conform legii, proprietarii de case, vile, apartamente trebuie sa incheie o polita de asigurare obligatorie a locuintei, PAD, la una dintre societatile de asiguari membre PAID, colaboratori PAID sau prin intermediul unui broker de asigurare.

Cat costa asigurarea obligatorie a locuintei in 2020?

In functie de tipul locuintei, prima de asigurare difera,  10 sau 20 Euro / an, sumele asigurate maxime fiind de 10.000 si, respectiv, 20.000 euro.

Pentru locuintele din paianta, chirpici, sau din orice alt material nesupus unui tratament termic, proprietari sunt nevoiti sa plateasca 10 Euro, pretul anual fix al politei. 

Pentru locuintele cu structura de rezistenta realizata din beton armat, metal sau lemn, sau cu pereti exterior din piatra, caramida arsa, lemn sau din orice alt material rezultat in urma unui tratament termic si/sau chimic, pretul anual al asigurarii este de 20 Euro.

Important de stiut este ca polita obligatorie PAD iti asigura atat casa,  dependintele, dotarile si utilitatile, daca acestea fac corp comun cu locuinta de cutremur, inundatii sau alunecari de teren. In cazul unui dezastru natural, cei care stau in case de caramida vor fi despagubiti cu 20.000 de euro, iar  cei care stau in case de paianta vor primi maximul 10.000 de euro. Din moment ce polita obligatorie acopera doar cele trei riscuri, cei care doresc o isi protejeze locuinta pentru riscuri suplimentare, pot opta pentru o polita facultativa, dar, numai in cazul in care deja au incheiat polita PAD.

Ce trebuie sa faci in cazul producerii unui risc asigurat?

In primul rand trebuie sa iei masurile necesare pentru limitarea pagubelor si prevenirea degradarilor, apoi sa anunti imediat societate care a emis polita PAD.  In baza sesizarii, asiguratorul va deschide dosar de dauna, urmand ca un reprezentant al companiei sa se prezinte la locul producerii evenimentului, pentru a constata daunele, evalua prejudiciile cauzate de eveniment si pentru a propune solutii de reparatii sau inlocuire. Plata despagubirii se efectueaza dupa 10-30 de zile de la data depunerii documentatiei complete, asa cum se mentioneaza in polita de asigurare. 

 

Unde inchei o polita de asigurare PAD

La fel cum faci orice alte cumparaturi online, rezolvi si polita PAD online, fara sa astepti la cozi sau sa pierzi timp in oras, pur si simplu completezi pe site-ul ata-asigurari.ro  un formular cu datele necesare. Tot la AtA Asigurari vei gasi o serie de produse de asigurari ieftine online pentru toate nevoile tale. De la casa la auto, raspunderi civile profesionale sau asigurari de calatorie in strainatate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.