Asociația MIȘCAREA AUTOMOBILISTICĂ relansează mișcarea automobilistică din România

Asociația MIȘCAREA AUTOMOBILISTICĂ (AMA) este cea mai nouă platformă pentru automobiliști – înființată în luna aprilie 2019 – și are ca obiectiv principal revitalizarea organizațiilor naționale consacrate ale automobiliștilor din România prin implementarea noii programe pentru următorii 5 ani.
Asociația își propune să devină cea mai credibilă și la îndemână sursa de informare, să reunească din nou și să consolideze comunitatea automobiliștilor la nivel național și să promoveze siguranța în trafic, proiecte legislative, cât și serviciile adiacente necesare în viața de zi cu zi a automobiliștilor, de la relația cu service–urile auto și firmele de asistență rutieră, până la platforme și site-uri de informare.


Un studiu realizat de Poliția Română prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a prezentat la finele anului 2018 rezultatele și analiza comparativă a datelor colectate și prelucrate în cele patru sondaje de opinie realizate  în perioada 2008 – 2018.
Conform acestora, 52% dintre persoanele chestionate afirmă o stare de nesiguranță în trafic, conducătorii auto așeazând între principalii factori nerespectarea regulilor de circulație (61%), în special a limitelor vitezei de deplasare, starea precară a drumurilor (47%) și faptul că mulți șoferi fac manevre riscante/conduc imprudent (43%).
Aproximativ trei sferturi dintre șoferii chestionați (71%) au declarat că au fost victime ale agresiunilor în trafic sub forma flash-urilor sau claxoanelor. Acesta reprezintă, totodată, și comportamentul agresiv recunoscut cel mai des de către șoferi, urmat de gesture amenințătoare sau obscene – 47% și de agresiuni verbale –  40%. Totodată, majoritatea șoferilor chestionați (72%) consideră că prioritatea Poliției Rutiere ar trebui să fie sancționarea conducătorilor auto ce au consumat băuturi alcoolice. În privința utilizării tehnologiei în timpul condusului, 42% dintre șoferii intervievați afirmă că au adoptat cel puțin unul dintre comportamentele de risc tehnologic: vorbitul la telefon fără a folosi hands-free, trimiterea de SMS-uri, verificarea rețelelor sociale, utilizarea aplicațiilor, a GPS –ului sau filmarea în timp ce conduceau.
Potrivit altui studiu (întocmit de Fundaţia Vinci Autoroutes) care prezintă proastele comportamente ale automobiliştilor din 11 ţări europene, nerespectarea limitelor de viteză a devenit o practică tot mai răspândită.
Astfel, 89% dintre europenii chestionaţi au dezvăluit că depăşesc limitele de viteză. Cei mai mari amatori de viteză se află în Germania şi în Suedia, unde 93% dintre automobilişti au recunoscut că fac acest lucru. În Suedia, 78% dintre conducătorii de automobile au recunoscut şi faptul că nu respectă distanţa de securitate în trafic. Grecii par să fie cei mai indisciplinaţi şoferi din Europa: aproape jumătate (49%) afirmă că li se întâmplă să conducă fără centura de siguranţă, 28% spun că se urcă la volan deşi depăşesc limita de alcoolemie de 0,5 grame pe litru, iar 27% dintre ei circulă pe banda de urgenţă. În Polonia, 29% dintre şoferi spun că nu ezită să coboare din maşină pentru a se certa cu alţi participanţi la trafic. Automobiliştii din ţările mediteraneene – Grecia, Spania, Italia, Franţa – sunt, global, consideraţi printre cei mai ireverenţioşi de către ceilalţi europeni. Alte practici negative în timpul condusului: francezii folosesc cel mai puţin semnalizarea (63%), iar spaniolii îi claxonează frecvent (66%) pe şoferii care îi enervează. 41% dintre şoferii europeni îşi reglează GPS-ul în timp ce conduc, aproape o treime (30%) vorbesc la telefon fără să deţină un kit hands-free şi aproape un sfert (24%) scriu sau citesc e-mailuri şi SMS-uri în timp ce se află la volan (acest procent ajunge la 38% pentu şoferii cu vârste sub 35 de ani).
După cum se știe, sunt multe teme importante și de interes general ce pot și trebuie aduse în discuție, iar Asociația MIȘCAREA AUTOMOBILISTICĂ își propune să aducă din nou mișcarea automobilistică în viața de zi cu zi a conducătorilor auto, fără alte intenții politice sau de a se ajunge la controlul organizației de către o singură persoană în scopuri strict personale.
„Mișcarea automobilistică a reprezentat un adevarat fenomen în România, fiind cândva o organizație cu mulți membri și un patrimoniu în folosul membrilor săi. Vrem să devenim din nou o comunitate care să ofere automobiliștilor ceea ce au nevoie, să ducem în dezbatere publică temele importante, să ne întoarcem spre oameni și să le arătăm de ce este în avantajul nostru al tuturor sa devină membri și să reconstruim împreună mișcarea automobilistică prin AMA” declară Gelu Irimia, președintele de onoare al Asociației MIȘCAREA AUTOMOBILISTICĂ.
Recent înființata AMA a reunit deja o parte dintre numele cunoscute în domeniu, între care și foști directori ai ACR care doresc să revitalizeze mișcarea automobilistică din România.
Membrii fondatori și susținătorii din toată țara au sărbătorit Ziua Automobilistului la Sulina unde au pus bazele unei frumoase colaborări care își propune să recreeze o comunitate activă care să beneficieze de informații și servicii utile.

Pentru mai multe detalii și înscrieri reprezentanții asociației pot fi contactați la:
– Eugen STĂNESCU, stanescu63@gmail.com , tel. 0724 084 915

– Ioan POP, ranedo98@yahoo.com , tel: 0722 518 711

– Ioan MEZDREA, ioan.mezdrea@gmail.com , tel: 0722 337 317

– Ion TOMA, notariatgiurgiu@yahoo.com , tel: 0733 932 355

– Gelu IRIMIA, Președinte de Onoare, gelu_irimia@yahoo.com, 0722 635 861

– Dumitru RUSĂNESCU, Președinte, rusanescu@gmail.com, 0744 312 842

Leave a Reply

Your email address will not be published.