Adevăruri și neadevăruri despre una dintre cele mai populare jucării pentru copii: spinner-ul

Costă începând de la 3 lei și până la sute de lei, în funcție de materialele din care este produsă și de aspect. Se vinde aproape oriunde, de la supermarketuri la chioșcuri de ziare și un mare număr de copii cu vârste între 5 și 15 ani le au tot timpul în mâini. Este vorba de una dintre cele mai populare jucării pentru copii, spinner-ul sau fidget spinner-ul.

În urmă cu un an nimeni nu știa ce este un fidget spinner. Astăzi, chiar părinții au început să le folosească pe ale copiilor. În jurul lor se țese adevărate controverse și legende: că ar avea proprietăți terapeutice, că are rol antistress etc.

Această jucărie de copii este o invenție foarte simplă: o mașinărie de plastic (cel mai adesea, dar există și din alte materiale), care se poate menține învârtindu-se pe degete între două și patru minute, în funcție de puterea cu care îi este dat impulsul. Cel clasic, cu trei ”picioare”, este cel mai vândut, dar există și variante cu două, patru sau cinci vârfuri. Sunt de toate culorile și de toate felurile, unele chiar cu luminițe. E un fel de titirez modern.

Dar ce este adevărat și ce este fals în toate câte se spun despre aceste jucării de copii? Prima minciună: este terapeutic.

„Să vinzi astăzi un spinner ca fiind un remediu pentru tulburări și deficit de atenție este fraudă. Trebuie investigat puțin mai mult. Este îngrijorătoare tendința societății de a vinde orice lucru ca fiind terapeutic fără dovezi științifice”, susține psihiatra spaniolă Beatriz Martinez, într-un interviu pentru El Pais, vorbind despre aceste jucării copii deja celebre.

Spinnerele se vând adesea ca jucării terapeutice pentru copii cu deficit de atenție și chiar ca jucării antistress pentru adulți. Totuși, specialiștii susțin că aceste jucării copii nu au aceste capacități.

În schimb, spinnerele sunt cele mai populare jucării copii în acest moment. De unde acest succes nebun? ”Este distractiv pentru că se învârte încontinuu și face un zgomot aproape hipnotic. Te face curios și te face să urmărești momentul exact când se oprește din rotire”, susține un alt psiholog spaniol, Alvaro Bilbao.

La fel de adevărat este că provoacă dependență. În unele țări, aceste jucării copii sunt de nedespărțit de cei mici, ceea ce a dus la interzicerea lor în școli. Spania este una din aceste state care au interzis spinnerele la școală. Copii și părinți sunt însă de acord: simplitatea acestei jucării copii o face adictivă.

O altă minciună cu privire la aceste jucării copii este că nu i-ar face pe cei mici neatenți la ore. ”A trebuit să confisc mai multe la oră. Copiii se joacă cu ele în timp ce le explic lecția”, a declarat o profesoară dintr-un colegiu spaniol, Marta Lozano, de la liceul Virgen de Atocha din Madrid.

Un alt adevăr este că din succesul extraordinar al acestor jucării copii inventatorul lor nu vede niciun ban. Catherine Hettinger (62 de ani, Florida) a inventat fidget spinner-ul în 1993, cu singurul scop de a se juca cu fiica sa, Sarah. Hettinger suferă de o boală a mușchilor și aceasta era una din puținele feluri în care se putea juca cu Sarah. În 2005, însă, patentul invenției a expirat, iar Catherine nu a avut 400 de dolari, cât ar fi costat-o reînnoirea lui. La aproape 25 de ani după inventarea spinner-ului, Hettinger, care ar fi putut fi milionară, privește cum invenția sa a devenit una dintre cele mai populare jucării copii din toate timpurile. Cu toate acestea, nu simte regret. ”Din contră, sunt emoționată că ceva ce am creat eu are atât de mult succes. Principala mea motivație nu a fost să fac bani cu această jucărie”, a declarat Hettinger într-un interviu acordat The Guardian.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.