3 Lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre depresie

Traim intr-un secol in care cu greu putem spune ca ne mai bucura in vreun fel anume lucrurile marunte sau chiar diferite reusite, asta pentru ca stilul de viata modern este unul destul de haotic, in care timpul liber a devenit un lux pe care nu foarte multi dintre noi ni-l mai permitem. Desi exista si in vremurile de odinioara, depresia a devenit una dintre cele mai comune afectiuni de natura mentala, care nu afecteaza doar varsta adulta, ci si pe adolescenti sau pe copiii de la varste mai fragede. Desi are o incidenta mai mare in adolescenta si la varsta adulta, depresia este din pacate una dintre afectiunile care netratae corespunzator ne pot transforma viata de zi cu zi intr-un real calvar, fara ca cei din jur sa isi dea seama de acest lucru. Despresia a devenit una dintre cele mai comune afectiuni de natura mentala ale secolului in care traim, astfel ca este esential sa cunoastem cateva lucruri de baza despre aceasta, despre modul in care se manifesta si despre cele mai bune metode de tratament.

Depresia este o afectiune care adesea este descrisa ca o stare de tristete permanenta si de cele mai multe ori inexplicabila, in care pacientul nu mai simte bucuria nici macar in acele lucruri care anterior reprezentau hobby-uri sau lucruri care ii placeau. Spre deosebire de afectiunile care provoaca dureri fizice si un pacient poate indica cu exactitate de unde vien aceasta, in depresie, durerea nu este una fizica, ci este una care apare la nivel psihic, o durere a “sufletului”, in care un pacient nu se mai simte capabil sa mai desfasoare nici macar cele mai simple activitati. Iata insa cateva lucruri importante de stiut despre depresie si despre cele mai bune metode de tratament existente pana in momentul actual.

Depresia afecteaza viata de zi cu zi.

Depresia din pacate nu este o afectiune care se manifesta doar in interior, ci de cele mai multe ori aceasta are capacitatea de a afecta si viata de zi cu a persoanei suferinde. Capacitatea de concentrare la locul de munca scade, randamentul scade, viata sociala devine aproape inexistenta si lista poate continua destul de mult din pacate. Depresia nu este asadar o afectiune caruia trebuie sa ii permitem sa ne controleze viata si este important sa solicitam ajutor de specialitate.

Depresia nu poate fi diagnosticata prin analize imagistice sau de sange.

Spre deosebire de cea mai mare parte a afectiunilor, depresia nu este o boala pe care sa o putem detecta inca cu ajutorul aparaturilor sau a analizelor de sange, astfel ca, diagnosticarea aceste ia se bazeaza strict pe interviul clinic, realizat de catre medicul psihiatru, unicul care poate oferi cel mai bun tratament pentru depresie. In acest caz este absolut esential sa uitam de orice fel de prejudecati si sa apelam cu incredere la medicul specialist.

Depresia se poate trata.

Desi pentru persoanele care sufera de depresie situatia poate parea total scapata de sub control, in realitate este important de stiut faptul ca depresia se poate trata. In momentul de fata, tratamentul medicamentos, respectiv psihoterapia reprezinta doua dintre cele mai eficiente metode de tratament la care se poate recurge, insa numai sub indrumarea psihoterapeutului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.