Un girofar galben nu îți dă nici un drept pe șosele

Reprezentanții Overlords.ro, cel mai mare magazin online de girofaruri auto și mecanisme de avertizare acustico-luminoasă, avertizează asupra pericolelor utilizării fără discernământ a girofarurilor galbene care pot fi cumpărate astăzi de pe orice magazin de profil. Există, din păcate, unii șoferi care își închipuie că achiziția și montarea unui girofar galben le conferă drepturi suplimentare asupra celorlalți participanți la trafic, dar lucrurile nu stau deloc așa.

Conform legii în România pot fi utilizate trei culori la girofaruri, fiecare fiind strict reglementată prin art. 32 din actualul Cod Rutier. Astfel, doar culorile roșu (pentru poliție și pompieri) și albastru (pentru autorități ale statului și salvări) creează, după caz, obligații conducătorilor auto. În schimb, un simplu girofar galben nu creează absolut nici un fel de obligație celorlalți șoferi, el fiind doar un mijloc de avertizare pe care legiuitorul l-a gândit în principal ca mijloc de avertizare a celorlalți participanți la trafic în principal cu privire la existența pe șosea a unui transport greu (agabaritic).

Din păcate constatăm tot mai des că pe șoselele României apar șoferi care își instalează fără autorizație girofaruri galbene forțând de cele mai multe ori condițiile rutiere. Îi vedem intrând în intersecții fără să se asigure, tăind linii drepte, depășind coloane oprite la „Stop”. Overlords nu încurajează asemenea practici și în acest scop dorește să reamintească șoferilor români care sunt cele mai importante utilizări legale ale unui girofar galben:

  • Semnalizarea unui transport agabaritic: girofarul galben poate fi instalat ori pe utilajul greu, ori pe mașina sau mașinile însoțitoare. Acestea trebuie să se deplaseze obligatoriu sub limita de viteză legală, cu o viteză adaptată la cea a utilajului greu, nu pot forța depășiri, nu pot obliga ceilalți participanți la trafic să se dea la o parte. În cazuri speciale se poate solicita o mașină însoțitoare de Poliție de la inspectoratul în raza căruia are loc transportul.
  • Un utilaj agricol obligat să utilizeze un drum național: un tractor sau o combină agricolă care sunt obligate să iasă de pe câmp în drum național pentru a se îndrepta spre autobază pot solicita autorizație pentru montarea unui girofar galben. În acest caz proprietarii utilajelor agricole chiar sunt încurajați să-și doteze vehiculele cu binecunoscutul girofar galben, deoarece prin nesemnalizare pot induce grav în eroare ceilalți participanți la trafic.
  • Mașini oprite care semnalizează lucrări pe carosabil sau alte lucrări de natură să pună în pericol participanții la trafic (tăieri de copaci, fire electrice etc.)

Overlords face un apel la toți conducătorii auto să utilizeze cu responsabilitate girofarurile corespunzătoare situației de trafic speciale în care se află. Liberalizarea pieței de semnale acustico-luminoase a însemnat nu doar o oportunitate de afaceri, ci și responsabilități suplimentare pentru comercianții de girofaruri. Sperăm că semnalul nostru de alarmă va fi bine înțeles și că toți participanții la trafic vor adopta o conduită civilizată, corectă.

Pentru mai multe detalii:

www.overlords.ro
Sorin Georgescu, PR manager
0723.348.577

Leave a Reply

Your email address will not be published.