Programele de Carsharing – noua moda europeana de transport   

 

Carsharingul este o forma din ce in ce mai des intalnita de transport, cel putin in vestul Europei. Ea presupune ca orice om sa aiba acces la o masina, care nu este proprietate personala. Aceasta este luata de la un punct fix, fiecare are voie sa o foloseasca in interes propriu, iar apoi o lasa la alt punct fix, pentru ca ea sa poata fi preluata de altcineva.

Tot sistemul functioneaza pe baza unei aplicatii, care ofera si credite si tine cont de fiecare cursa in parte. Este un sistem extreme de asemanator cu activitatea de rent a car, doar ca este mult mai fezabil si mai ieftin.

In Romania poate fi intalnit inca doar in Cluj, iar in scurt timp in Bucuresti. Ele este inlocuit aici de firmele de inchirieri masini din toata tara. Fie ca discutam despre firme de inchirieri masini Iasi sau firme de inchirieri masini in Cluj sau Timisoara, peste tot acest trend acapareaza piata, asa incat carsharingul nu prea mai are loc pe piata.

Insa in Europa este din ce in ce mai intalnit.

De ce este la moda carsharingul in Europa?

Acest sistem de transport este foarte cautat deoarece ofera tuturor soferilor sansa de a calatori eficient si rapid, fara a detine o masina personala. Apoi, este cautat din prisma pretului. Este mult mai ieftin sa calatorim in acest sistem, fata de taxi sau fata de solutiile de inchirieri auto.

Sistemul este perceput ca fiind ceva la moda, iar in ochii unora este un real lux sa poti calatori cu o masina in acest fel. Si acest lucru influenteaza mult pe unii sa incerce sistemul.

 

Principalul adversar al acestor sisteme de transport

Principalul adversar in cazul sistemelor de carsharing sunt firmele de inchirieri auto. Ele sunt mult mai vechi pe piata si se bucura de intaietate, dar si de un profit urias. Preturile difera mult. Insa in Romania sunt la mare cautare, spre exemplu.

In plus, ele ofera sansa de a inchiria o masina pe o perioada indelungata, chiar si un an. In aceste conditii, pretul s-ar putea sa fie unul extrem de favorabil.

 

Voi ce ati alege in cazul in care ati dori o metoda moderna de transport? Carhsaringul sau o firma de rent a car?

Leave a Reply

Your email address will not be published.