Metode contraceptia masculina

Contraceptia masculina

Mult timp a fost singura practicata deoarece era singura metoda de contraceptie eficienta. Doua modalitati de contraceptie masculina sunt utilizate in prezent: raportul sexual intrerupt si prezervativul.

Raportul sexual intrerupt

Metoda consta in intreruperea raportului sexual inainte ca sperma sa fie emisa (ejaculata). Aceasta metoda are avantajul de a nu necesita nici pregatiri, nici recurgere la un vreun instrument.

Aceasta metoda satisface anumite cupluri. Dar i se pot reprosa:

  • eficienta relativa: 15-20% de esecuri;
  • dificultatea de punere in aplicare pentru anumiti barbati pe care ii deranjeaza stapanirea de sine pe care aceasta metoda o implica. Raportul sexual intrerupt folosit ca mod de a preveni o sarcina nu este deloc recomandat tinerilor, celor lipsiti de experienta si celor care au dificultati sexuale;
  • efectul pe care it poate avea, uneori, asupra echilibrului cuplului. Retragerea penisului din vagin inainte de ejaculare poate perturba armonia sexuala si poate cauza un sentiment de frustrare la unul dintre parteneri, mai ales la femeie.

Sunt din ce in ce mai numeroase cuplurile care nu mai sunt satisfacute de aceasta metoda contraceptiva, avand in vedere ca nu mai erau decat 6% cupluri care o practicau in 1988 fata de 18% in 1978.

Prezervativul

Prezervativul masculin ramane foarte utilizat in lumie: 8-10% dintre cupluri it folosesc in mod regulat, si 30% in mod ocazional. Recent, vanzarile de prezervative au crescut, dar mai mult datorita rolului pe care it are prezervativul in prevenirea bolilor transmisibile pe cale sexuala / (in mod special SIDA) decat unei modificarr obiceiurilor de contraceptie. Primele prezervative au fost fabricate in Anglia, in secolul 18, cu intestin de oaie. In prezent, prezervativele se fac din latex, si sunt, deseori, lubrefiate, si, uneori, aromate. Se studieaza posibilitatea de a li se include substante spermicide. Avantajele principale ale prezervativului constau in faptul ca sunt total nevatamatoare si sunt usor de utilizat in timpul raportului sexual. Inconvenientele prezervativului constau in faptul ca sunt prost vazute de un anumit numar de barbati si, mai ales, cauzeaza esecuri in proportie de 5-8%. Esecurile se datoreaza, in mod exceptional, ruperii prezervativelor, a caror fabricare este controlata cu grija. Esecurile se datoreaza, mai degraba, unei proaste utilizari:

  • folosirea prezervativului doar in perioada presupusa fertila a ciclului, dar aceasta este prost calculata;
  • punerea prezervativului prea tarziu, chiar inainte de a ejacula;
  • retragerea prea tardiva dupa ejaculare.

In ciuda acestor inconveniente, prezervativul ramane un mijloc bun de contraceptie mai ales, cu titlu de “depanare”, cand o alta metoda, mai “atragatoare”, nu poate fi adoptata pentru moment; de exemplu, in perioada de dupa nastere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.