Tratamentul stomatologic nu este întotdeauna posibil într-o singură ședință. În astfel de cazuri, pentru a proteja dintele pe durata terapiei, se utilizează obturația temporară. Aceasta este o soluție esențială pentru a asigura sănătatea și integritatea dintelui între vizitele la dentist.
Particularități
Pierderea unei plombe este o situație des întâlnită. Cauzele pot fi foarte diferite, de la folosirea gumei de mestecat până la instalarea necorespunzătoare. Puteți reduce probabilitatea acestei situații urmând recomandările dentistului dumneavoastră. O obturație temporară este instalată pentru 1-5 zile, mai rar pentru o perioadă mai lungă.
De asemenea, pacientul poate contacta un specialist pentru a îndepărta obturația și a instala una nouă, nu numai atunci când este deteriorată sau căzută, ci și dacă există disconfort sever sau dureri de dinți severe.
Dacă o plombă temporară cade, trebuie să contactați medicul dentist cât mai curând posibil pentru a o pune la loc. Vizita la medic, chiar dacă nu există durere, nu poate fi amânată. Dezvoltarea proceselor patologice ascunse este posibilă.
Ce trebuie făcut?
Atunci când o obturație cade, este important să luați măsurile potrivite pentru a evita dezvoltarea complicațiilor și întreruperea regimului de tratament. Un dinte deschis se poate infecta cu ușurință, ceea ce va provoca un proces inflamator. Dacă pulpa este „vie”, atunci cel mai probabil va exista o reacție pronunțată la orice iritant, care poate duce, de asemenea, la deteriorarea sa rapidă.
Nici acele cazuri în care o plombă temporară cade în aceeași zi în care a fost instalată nu sunt excepționale. Uneori, acest lucru se întâmplă la 1-2 ore după vizitarea clinicii. Dacă situația apare în timp ce clinica este încă deschisă, ar trebui să consultați imediat un medic. Înainte de a vizita clinica stomatologica, ar trebui să limitați presiunea pe dinte, să vă spălați bine pe dinți și să evitați să consumați alimente calde sau reci, precum și alimente picante.
Cauze căderii unei plombe temporare
- Consumul de alimente solide. Mestecarea alimentelor dure poate disloca plomba temporară.
- Mestecat ceva tare. Obiceiul de a mesteca obiecte tari, nuci, bomboane sau oase poate duce la desprinderea plombei.
- Consumul de alimente cu zahăr care sunt foarte lipicioase. Alimentele lipicioase, cum ar fi caramelele sau jeleurile, pot atrage plomba temporară afară din cavitate.
- Obiceiul de a atinge constant dintele obturat cu obiecte, limba etc. Frecventul contact cu limba sau diverse obiecte poate slăbi și eventual desprinde plomba.
- Presiune excesivă cu periuța de dinți la efectuarea igienei. Periajul prea energic poate disloca plomba temporară.
- Etanșarea incompletă a cavității. Dacă cavitatea nu este sigilată corect, plomba temporară poate să nu stea bine în loc și poate cădea.
- Cavitatea dentară și smalțul slab uscate. Dacă zona nu este uscată corespunzător înainte de aplicarea plombei, aceasta nu va adera corect și se poate desprinde.
Recomandări
La Omnia Dental, tratamentul și obturația dentară sunt efectuate de cei mai buni stomatologi. Dar chiar și cu munca specialiștilor de înaltă calificare care folosesc materiale de înaltă calitate, este imposibil să se elimine complet riscul căderii unei plombe temporare.
Pentru perioada în care obturația temporară este la locul ei, experții noștri recomandă să respectați următoarele recomandări:
- Când vă spălați pe dinți, folosiți o perie moale sau cu duritate medie și nu apăsați pe ea.
- Reduceți sarcina pe dintele tratat (de exemplu, mestecând alimente pe cealaltă parte).
- Controlați temperatura alimentelor pe care le consumați (nu trebuie să fie foarte reci sau fierbinți).
- Nu atingeți în mod constant plomba cu limba sau cu alte obiecte.
O obturație temporară este o etapă de tratament pentru majoritatea bolilor dentare, de aceea este important ca dintele să rămână întotdeauna „închis”. Dacă respectați recomandările medicului, obturația temporară își va menține poziția si tratamentul va avea succes.