Testul Papanicolau face parte din examenele gineologice de rutina. Testul Papanicolau mai este si folosit cu scopul identificarii modificarilor celulare care nu sunt normale de la nivelul cervixului.
Test Papanicolau – ce inseamna si de ce trebuie facut?
Un test Papanicolau facut la clinica RomGerMed ne arata daca celulele din cervix sunt modificate. Un rezultat anormal arata ca celulele din cervix sunt modificate, dar atentie, un rezultat anormal la testul Papanicolau este destul de intalnit, deoarece in mod normal celulele din cervix sufera in permanenta modificari. Aproximativ 10% din femeile care fac annual un test Papanicolau au un rezultat anormal, dar doar un procent foarte mic ar putea evolua spre cancer de col uterin.
Majoritatea testelor Papanicolau anormale sunt cauzate de infectii virale, cum ar fi infectia cu HPV (papilomavirus).
Modificarile naturale ale celulelor din colul uterin aparute la menopauza pot fi si ele cauza unui test Papanicolau anormal. In unele cazuri, moficarile celulare care ofera un test Papanicolau anormal si care nu sunt tratate, pot ajunge la stadii precancerioase sau cenceroase.
Majoritatea modificarilor celulare cervicale sunt cauzate de comportament sexual cu risc crescut ale pacientei sau ale partenerului sau sexual. Nu este neaparat comportament sexual cu risc crescut din prezent, ci si din ani in urma. Fumatul sau slabirea sistemului imunitar pot cauza si ele modificari ale celulelor cervicale, de aceea, efectuarea regulata a unui test Papanicolau si evaluarea completa a oricarui rezultat anormal, poate reduce riscul de a se dezvolta un cancer de col uterin.
Test Papanicolau anormal – trebuie sa te ingrijorezi sau nu?
Desi in putine cazuri rezultatele anormale ale testelor Papanicolau duc catre cancer, este totusi necesara o noua evaluare ulterioara pentru a vedea daca modificarile celulare anormale au fost rezolvate. Optiunile de tratament variaza in functie de gradul modificarilor celulare.
In cazul modificarilor celulare minore, poate fi de ajuns doar o monitorizare din partea unui doctor (asteptare si urmarire), de un test pentru HPV, sau in unele cazuri de colposcopie.
In cazul modificarilor celulare moderate sau severe, este necesara continuarea evaluarii prin colposcopie si biopsie cervicala . Ulterior, modalitatile de tratament care distrug sau inlatura in mod specific celulele anormale ar putea fi recomandate, in functie de rezultatele biopsiei.
Vino la clinica RomGerMed pentru un test Papanicolau complet.