Educatie / Cultura — 19/07/2017 at 10:42

Stiinta din bucatarie – avantajele si dezavantajele plitelor pe gaz si plitelor electrice

by

Talentul unui bucatar joaca un rol important in bucatarie, dar nu este singurul lucru care face un preparat impecabil. Ingredientele pe care le alege, retetele pe care le urmeaza, oalele, tigaile, echipamentele profesionale, precum echipamente HoReCa, au mare impact asupra gatitului. Cea mai importanta constanta in bucatarie ramane insa sursa de caldura, indiferent ca este vorba despre aragaz, plita, grill etc. Sa aruncam o privire asupra a doua dintre cele mai comune tehnologii de gatit – gaz si electric – pentru a vedea cum functioneaza acestea.

Gaz

Plitele care functioneaza pe baza de gaz sunt plate, astfel incat caldura de la arzator – fie in forma de bobina, fie in partea superioara – vine in contact cu fundul tavii in care gatesti. Suprafetele netede si arzatoarele etanse, ofera avantajul de a fi usor de curatat. Un alt plus il ofera blaturile din sticla ceramica: ele nu sunt la fel de fierbinti ca vasele care se afla pe ele, deci pericolul de a va arde este mai mic, la fel ca si scurgerile pe suprafata aragazului.

Principalul avantaj al aragazelor si plitelor pe gaz este ca ofera posibilitatea de a schimba instantaneu temperatura, trecand de la temperaturi inalte la cele scazute printr-o simpla rotire de buton. Gazul este, de asemenea, singura tehnologie care confera o flacara deschisa, usor controlabila, indicata pentru anumite preparate, precum coacerea ardeilor, rumenirea foilor de tortilla sau prajirea alimentelor intr-un wok.

Dezavantajul gazului este ca este sursa cel mai putin eficienta de caldura: pana la 60% din caldura generata de un arzator de gaz se poate pierde in aer in loc sa intre in tava.

Electric

Arzatoarele electrice sunt in mod tipic sub forma de bobina: o spirala aplatizata de sarma electrica invelita in metal care se incalzeste cand butonul de comanda este pornit.

Intr-o plita electrica de tip smoothtop, bobinele sunt plasate sub o singura foaie din sticla ceramica, care acopera plita. Bobinele electrice incalzesc in acelasi mod, radiind caldura in plita din sticla, care la randul ei o radiaza in vase si tigai. Plitele electrice cu halogen sunt similare, cu exceptia elementelor de incalzire care sunt niste „inele” cu halogen, aflate sub plita, si nu bobine electrice.

In cazul unei plite profesionale electrice caldura de la arzator vine in contact cu partea inferioara a vasului in care gatiti fiindca sunt plate. Prin urmare, ea conduce cea mai mare parte a energiei sale (aproximativ 75%) direct spre vas, in loc sa o radieze in aer ca o flacara de gaz. Suprafetele netede si arzatoarele etanse in stil european au, de asemenea, avantajul de a fi usor de curatat. Un alt plus pentru plitele din ceramica: ele nu sunt la fel de fierbinti ca vasul aflat pe ele, deci pericolul sa va ardeti este mai mic.

Controlul slab al caldurii este cel mai mare dezavantaj al plitelor electrice. Elementele de incalzire reactioneaza pur si simplu mai lent decat cele ale aragazelor si plitelor pe gaz sau inductie. Pentru a depasi aceasta deficienta, puteti seta doua arzatoare la temperaturi diferite. De exemplu, aduceti orezul la fierbere la foc mare pe un arzator si, atunci cand doriti sa reduceti imediat caldura la foc, miscati pur si simplu tava pe al doilea arzator la caldura scazuta.

Un alt dezavantaj este dat de suprafata din sticla ceramica care se zgarie mai usor.

Autorii comunicatelor de presa si, respectiv, posesorii conturilor de pe Site sunt singurii responsabili pentru materialele publicate pe PR2Advertising.ro. Pentru detalii, consultati termenii si conditiile acestui site

Leave a Reply

Your email address will not be published.