Protejează-ți ficatul!

Știm cu toții că ficatul este un organ important din organismul nostru. Se întâmplă totuși de multe ori să nu îi acordăm o atenție specială și să reacționăm doar atunci când problemele de sănătate nu mai pot fi ignorate.

Este important să știm care sunt obiceiurile care ne fac rău și cum ne putem proteja organismul. Tocmai din acest motiv, pe eMedika.ro vă explicăm mai multe despre corpul uman, despre bolile care ne afectează și despre ce putem face pentru a ne bucura de o viață sănătoasă. Astăzi vă oferim câteva informații pentru a vă ajuta să diminuați efectele alcoolului asupra ficatului.

Consecințele abuzului de alcool pot duce la distrugerea celulelor ficatului, se poate produce un depozit de grăsime sau, mai serios, inflamarea ficatului (hepatita alcoolică) ori o rană permanentă (ciroza). Acest lucru este posibil din cauza faptului că ficatul se suprasolicită, iar funcția sa regeneratoare nu mai poate face față.

Nu există o regulă care să ne spună cât de mult putem bea fără a afecta ficatul. Cele ce urmează sunt doar niște sfaturi pe care le poți lua în considerare atunci când te decizi dacă vei rămâne sau nu la acel prim pahar de băutură.

  • Nu încerca să ții pasul cu alți prieteni. Ei pot avea toleranță mult mai mare la alcool decât tine. Sexul, naționalitatea, greutatea și starea de sănătate sunt factori importanți în determinarea limitei personale.
  • Înainte de a bea mai mult decât ar trebui, ar trebui să afli un lucru: femeile, sunt mai vulnerabile în fața alcoolului decât bărbații deoarece se absoarbe mai bine în organismul acestora. Drept urmare, femeile sunt mult mai susceptibile la probleme ale ficatului, chiar dacă este vorba de o cantitate mică de alcool.
  • Niciodata să nu amesteci alcoolul cu medicamentația, pentru că această combinație poate duce la insuficiență hepatică.
  • Evită jocurile cu băuturi, acestea încurajează consumul excesiv într-o perioadă scurtă și riști să te intoxici.

Poți să îți limitezi consumul la un pahar sau două, dar nu zilnic. În ceea ce privește ficatul, cea mai sigură cantitate de alcool este fără alcool deloc. Aveți deci grijă la consumul de băuturi alcoolice, mai ales acum în zilele calde de vară și urmăriți-ne și pe emedika.tumblr.com pentru mai multe articole interesante.

Leave a Reply

Your email address will not be published.