Panourile fotovoltaice, o solutie pentru Armata SUA

Panourile solare pozitionate pe acoperis si folosite ca o retea de distribuire a energiei electrice sunt testate mai nou ca o modalitate suplimentara de aprovizionare cu electricitate pentru situatiile in care reteaua electrica ar fi distrusa de atacatori.

Specialistii au primit sarcina de a realiza micro-retele de alimentare cu energie electrica. Ideea de a produce electricitate din mai multe surse urmareste diminuarea problemelor care pot aparea in cazul suprasolicitarii retelei obisnuite, a dezastrelor naturale (furtuni, zapezi, inundatii) sau atacuri.

Intr-un articol publicat recent in „Renewable and Sustainable Energy Reviews”, o echipa de specialisti formata din ingineri si experti in domeniul energiei, de la Universitatea Tehnologica Michigan,  precizeaza ca primul pas este acela de a amenaja o infrastructura militara cu sisteme de panouri fotovoltaice.

In baza cercetarilor lor, a rezultat ca armata are nevoie pentru ca sistemul sa fie fezabil, de 17 gigawati de la panouri fotovoltaice pentru a fortifica bazele militare in SUA.

„Vin dintr-o familie care are legaturi cu armata, asa ca pentru mine armata este cea care trebuie sa fie capabila sa depaseasca actualele posibilitati tehnice, si sa poata  asigura noi infrastructuri in ceea ce priveste energia”, a declarat unul dintre autorii articolului, Emily Prehoda. „Importanta acestui lucru este imensa, nu numai pentru militari, ci si pentru alte organizatii, pentru ca ofera securitate”.

Armata americana are deja un plan pentru producerea de energie regenerabila: 25% din productia de energie sa provina din surse regenerabile pâna in 2025. Deocamdata insa doar 27 din cele 400 de locatii militare nationale au  panouri solare fotovoltaice sau intentioneaza sa foloseasca, ceea ce face ca majoritatea unitatilor militare sa fie inca vulnerabile la intreruperea alimentarii cu energie electrica.

Co-autor al studiului, Joshua Pearce, spune ca acest lucru este un inceput minunat, dar este nevoie de mai mult, deoarece majoritatea sistemelor militare de rezerva se bazeaza pe generatoare, care sunt, de asemenea, vulnerabile la intreruperea alimentarii cu combustibil.

„Armata americana este inca extrem de dependenta de electricitate acum”, a mai spus Emily Prehoda.

„Daca investim bani in microretele de energie fotovoltaica, vom fi mult mai in siguranta. Banii investiti se vor intoarce deoarece folosirea de panouri fotovoltaice ar ajuta armata sa beneficieze de electricitate gratuita pentru urmatorii 25 de ani”.

Daca ne uitam in istoria destul de recenta, constatam ca principalele amenintari asupra retelei de electrificare provin din dezastre naturale, cum ar fi tornadele, uraganele si furtunile de iarna, care au costat guvernul intre 18 miliarde si 33 miliarde dolari in fiecare an.

Leave a Reply

Your email address will not be published.