Noi obligatii si reguli mai aspre pentru firmele care produc si detin deseuri, in curand in vigoare

Problema deseurilor, a gestionarii, colectarii si reciclarii acestora, este in continuare dificil de solutionat la nivelul tarii noastre si, in pofida reglementarilor legislative, a multor acte normative modificate si actualizate constant in ultimii ani, suntem si acum cu mult in urma altor state europene care au reusit sa identifice metode eficiente in acest domeniu sensibil.

Astfel, gradul de colectare si reciclare a deseurilor  pe care Romania si l-a asumat fata de Comisia Europeana nu pare deocamdata usor de indeplinit, dar sunt sperante ca aceasta situatie sa se schimbe in bine  in curand, dupa intrarea in vigoare a noii legi care a fost promulagata, la inceputul acestei saptamani, mai exact pe 11 iulie 2017, de catre presedintele Romaniei. Acest act normativ, care va deveni functional in curand, odata cu publicarea lui in Monitorul Oficial,  contine o serie de reguli mai aspre in ceea ce priveste gestionarea deseurilor, fiind vizati producatorii si detinatorii de deseuri. Acestia vor avea de acum obligatia de a colecta selectiv o serie de deseuri, precum sticla, hartia, plasticul si metalul. In acest sens, firmele, respectiv producatorii de deseuri si cei care detin aceste materiale vor fi obligati sa colecteze separat deseurile mentionate, in caz contrar vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 20.000 si 40.000 de lei.

Aceste noi prevederi cuprinse in noul act normativ promulgat recent vin in completarea legii privind regimul deseurilor, iar autoritatile locale vor fi obligate sa  respecte si sa aplice principiul „platesti pentru cat arunci”, care de acum nu va mai fi lasat la latitudinea operatorilor economici, care sa procedeze doar asa cum considera ca le este convenabil. De asemenea, un element esential pentru buna gestionare si colectare a deseurilor, preluat in noul act normativ din reglementarile legislative din ultimii ani, este si obligatia operatorilor economici care produc ambalaje, deseuri din hartie, sticla, metal sau plastic, de a desemna din randul angajatilor lor, o persoana responsabila cu acest rol, care trebuie sa participe la cursuri speciale in managementul desurilor.

Pentru colectarea selectiva eficienta a deseurilor sunt necesare o serie de echipamente speciale. Prese de balotat, de diverse dimensiuni in functie de cantitatea si specificul desurilor colectate, respectiv mici, medii, mari, pentru butoaie metalice, pentru PET-uri, pentru deseuri menajere, compactoare deseuri, tocatoare pentru sticla, perforatoare pentru PET-uri sunt doar cateva dintre echipamentele si utilajele care contribuie decisiv la o buna colectare separata, precum si la reciclarea deseurilor, iar companiile specializate in acest domeniu pot veni in sprijinul firmelor care au obligatia de a colecta si recicla, oferindu-le solutii concrete in managementul deseurilor. Operatorii economici interesati pot gasi aici solutii eficiente in ceea ce priveste gestionarea deseurilor, personalizate si gandite pentru specificul fiecarui proiect in parte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.