De ce este necesara o garantie de participare la o licitatie de achiziţii publice?

garantie de participare la licitatie

Garantia de participare la o licitatie de achizitie publica este singura alternativa si de altfel si foarte avantajoasa a scrisorii de garantie bancara.

Aceasta presupune ca ofertantul, cel care doreste sa poata participa la o licitatie, este obligat prin Hotararea Guvernului nr.834/2009, sa ii ofere beneficiarului, celui care urmeaza sa aiba un beneficiu dupa incheierea licitatiei, o garantie de participare. Prin urmare, garantia de participare la licitatie are rolul de a-l proteja pe cel care scoate un contract la licitatie de un comportament necorespunzator al ofertantului pe toata durata desfasurarii licitatiei. Aceasta garantie de participare poate avea o valoare de maxim 2% din valoarea contractului.

Cazuri in care valoarea de 2% a garantiei de participare poate fi ceruta de catre beneficiar

Beneficiarul, cel care pune in vanzare un contract, va fi protejat de garantia de participare la procedura de achizilie publica pana cand aceasta va fi dusa la bun sfarsit. Astazi, garantia de participare restituie 2 % din suma in cazul incalcarii de care ofertanta unor obligatii atribuite acestuia si care se regasesc in garantia de participare la licitatie. Acesta poate cere restituirea valorii garantiei de participare in urmatoarele cazuri:

·         Ofertantul retrage oferta depusa, iar acest lucru se intampla in perioada de valabilitate a licitatiei

·         Cel care este desemnat castigator al licitatiei nu reuseste sa isi constituie garantia de buna executie

·         Ofertantul refuza semnarea contractului de achizitie publica, lucru care se intampla in perioada de valabilitatea a ofertei

Daca va aflati in postura ofertantului in cadrul unei procedurei de achizitie publica, trebuie sa stiti ca o garantie de participare la procedura in cauza nu va fi acceptata daca nu este completata corespunzator. In cazul in care aceasta nu este completata asa cum se cere de catre autoritati, va fi declarata nula. Prin urmare cazurile in care aceasta nu va fi luata in considerare sunt:

·         Numele partii contractate nu este scris corect

·         Mentionarea doar a unui operator economic, in loc de mentionarea intregii asociatii

·         Suma precizata in garantia de participare este sub valoarea sumei solicitate de catre beneficiar

·         Valabilitatea garantiei nu este aceeasi cu perioada in care se desfasoara licitatia

·         Neincheierea garantiei de participare la licitatie in formatul cerut. Aceasta poate lua forma unui transfer bancar, ordin de plata, etc.

·         Nementionarea prevederii de la art. 278^1 din OUG nr. 34/2006 ingarantia de participare. Aceasta face referire la solutionarea contestatiilor de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, care pot fi depuse de catre ofertant

Companiile online emitente de garantii de participare pot fi un ajutor important in ocolirea birocratiei

garantie de participare la licitatie
Cei care au dorit incheierea unei garantii de participare la o licitatie de achiziţii publice cu siguranta s-au lovit de birocratia de la noi din tara. Acum puteti scapa de toate aceste impedimente cu ajutorul companiilor online care se ocupa cu emiterea garantiilor de participare in conformitate cu legislatia actuala. Tot ce trebuie sa faceti este sa va inregistrati pe site-urile in cauza, si sa parcurgeti cativa pasi iar garantia de participare la licitatie este emisa. Acestia va ofera siguranta ca garantia de participare este completata in intregime si corect, si nu veti intampina probleme cand veti dori sa o depuneti.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.