De ce este bine sa facem un consult oftalmologic regulat?

Programarea la un consult oftalmologic este esentiala pentru sanatatea vederii noastre. In general, multe persoane vin la un consult oftalmologic atunci cand li se sparg ochelarii si au nevoie de unii noi sau cand ii deranjeaza o infectie oculara. Este foarte important de retinut faptul ca multe boli oculare nu dau simptome pe care sa le vedem rapid. Pentru a putea preveni din timp durerile de cap, glaucomul, cataracta si alte boli oculare este indicat sa ne programam la un consult oftalmologic din timp.
Vederea este unul dintre cele mai importante simturi pe care le detinem fiind responsabila in mod direct de captarea tuturor imaginilor ce ne inconjoara si transmiterea acestora catre creier, acolo unde sunt procesate.

Cand trebuie facut un consult oftalmologic?

Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca un numar de 80% din cazurile de orbire ar fi putut fi prevenite si vindecate cu ajutorul unui tratament obtinut in urma unui consult oftalmologic. Astlfe, putem trage concluzia pentru cat de importanta este o consultatie oftalmologica regulata pentru a fi scutiti de anumite probleme de santatate ce pot deveni grave.
Conform Academiei Americane de Oftalmologie, un consult oftalmologic complet trebuie facut regulat si urmarit cu atentie de catre un medic oftalmolog specialist astfel:

 • Pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani trebuie facut cel putin o data
 • Pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 39 de ani trebuie facut cel putin de doua ori
 • Pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 64 de ani trebuie facut cel putin o data la doi-patru ani
 • Pentru persoanele cu varsta de peste 65 de ani ani trebuie facut cel putin o data pe an

Cum se desfasoara un consult oftalmologic general?

Consultul oftalmologic incepe cu masurarea dioptriilor si tensiunii oculare, urmand ca apoi sa fie verificata acuitatea vizuala, atat cu ochelari (in cazul in care pacientul a mai purtat), cat si fara. O tensiune oculara ridicata poate indica aparitia glaucomului. consult oftalmologicDupa aceste etape, in functie de rezutlatele obtinute la un consult oftalmologic se poate recomanda examinarea polului anterior, urmata de o examinarea a fundului de ochi, facuta cu sau fara picaturi, in functie de cum apreciaza medicul oftalmolog. In cazul pacientilor tineri, care nu prezinta probleme deosebite, utilizarea picaturilor pentru dilatarea pupilei nu este obligatorie, insa in cazul pacientilor cu o varsta mai inaintata examinarea poate deveni mai grea din cauza cataractei si atunci se apeleaza la ajutorul picaturilor.
Daca in urma acestei consultatii oftalmologice medicul nu obtine suficiente indicii pentru stabilirea unui diagnostic clar, acesta poate efectua analize suplimentarea, cum ar fi o analiza a campului vizual sau o tomografie a nervului optic.

Cateva simptome care indica prezenta unei afectiuni oculare

 • Puncte intunecate sau umbre cenusii pe care le vedem
 • Pierderea temporara sau brusca a vederii
 • Dureri la nivelul ochilor
 • Disconfort la nivelul ochilor
 • Ochi rosii
 • Disconfort la purtarea lentilelor de contact
 • Vedere incetosata
 • Usturime la nivelul ochilor
 • Complicatii in urma unui interventii chirurgicale la nivelul ochilor

Leave a Reply

Your email address will not be published.