Cum decoram o gradina umbroasa? Sfaturi de la KalonGarden

Gradina reprezinta oglinda unei case, un loc unde iti doresti sa te relaxezi si sa inspiri aer curat la sfarsitul unei zile obositoare de munca. Dar ce ne facem daca avem o gradina umbroasa? Cum o decoram, astfel incat sa ne putem bucura din plin de acest colt verde?

KalonGarden va poate ajuta cu sfaturi de amenajari gradini ca sa remediati problema. Cu cateva mici schimbari gradina poate deveni dintr-o gradina umbroasa intr-una luminoasa si vesela.

In primul rand stabileste cauza umbrei si incearca sa remediezi aceasta problema, atat cat se poate. Daca umbra este data de un perete sau de un gard incearca sa il vopsesti intr-o culoare deschisa pentru a se reflectata lumina. De asemenea, o alta solutie o reprezinta folia de aluminiu.

Aceasta poate fi lipita de zidul sau gardul care furnizeaza umbra. Daca umbra este data de copaci, incearca sa corectezi pozitia acestora sau a crengilor care furnizeaza intunericul si nu lasa lumina sa patrunda. Taie crengile din partea inferioasa a copacilor, insa ai grija ca trunchiul sa isi pastreze coroana cat de cat echilibrata.

Nu in ultimul rand, alege sa plantezi soiuri de flori care se adapteaza cel mai bine la umbra. In continuare iti vom prezenta cateva soiuri de plante care se dezvolta frumos la umbra si ofera gradinii tale eleganta necesara.

Flori adaptabile la gradina umbroasa

1. Anemona sau Floarea pastelui – este o floare care se inmulteste prin bulbi sau seminte si infloreste de primavara pana vara. Florile sunt viu colorate: alb, galben, rosu, portocaliu sau mov. La maturitate, florile pot atinge inaltimi de aproximativ 50 de centimetri.

Pentru plantare aceste flori au nevoie de un sol bogat si nu este indicat sa fie amplasate in zonele in care exista exces de apa. Daca locuiesti intr-o zona cu ierni geroase este indicat sa scoti tuberculii si sa ii pastrezi intr-un loc racoros, intr-o cutie cu pamant de flori si nisip.

2. Merisor sau Vinca Minor – este o planta nepretentioasa care se poate planta in orice zona din Romania intrucat este rezistenta la ger, la umbra la soare sau la seceta. Pentru a o planta este nevoie de un sol fertil care poate fi argilos, calcaros sau lutos.

Aceasta planta se face toamna sau dupa finalizarea iernii si se inmulteste foarte repede: la maturitate va reprezenta un covor extrem de frumos care va acoperi gazonul din gradina in culori de albastru – mov lilia.

3. Primulele – sunt niste flori de talie mica, care ating la maturitate aproximativ 20 de cm inaltime. Sunt foarte potrivite pentru plantare in gradinile umbroase intrucat rezista 3-4 ani si au o perioada indelungata de inflorire. Florile au diverse culori: grena, galbene, albastre, mov sau rosu.

Necesita de foarte multa apa, mai ales in perioada de inflorire si de un sol compus din pamant de gradina cu turba si nisip.

Leave a Reply

Your email address will not be published.