10 lucruri pe care nu le stiai despre inelele de logodna

Chiar daca nimeni nu isi mai poate imagina astazi o cerere in casatorie fara un inel de logodna, lucrurile nu au stat dintotdeauna asa. Iata cateva lucruri mai putin stiute despre inele de logodna, simple sau cu diamante:

 

  1. Primul inel de logodna cu diamante din istorie a fost oferit de imparatul Maximilian I al Austriei logodnicei sale, Maria de Burgundia, in anul 1477. Inelul a fost realizat din diamante care impreuna formau litera “M”.
  2. Bijutierul personal al Mariei Antoineta si al Curtii Franceze, Jean-Baptiste Mellerio (1765-1850), a inventat bijuteriile acrostih. Bijuteria acrostih este ortografia unui cuvant, folosind prima litera a fiecarei pietre. De exemplu inelul acrostih cu mesajul „Dearest (Cel mai drag)” este realizat cu pietre: diamant, smarald (emerald), amethyst, rubin, smarald, safir si topaz. Aceste bijuterii l-au fermecat si pe Napoleon Bonaparte, care a comandat mai multe piese pentru membrii familiei. Intre anii 1820 – 1830 bijuteriile acrostih au devenit foarte populare in Anglia Georgiana, iar in Epoca Victoriana (1837 -1901) au revenit iarasi la moda. Cele mai preferate cuvinte erau „Regard” (Respect) si „Dearest” (Cel mai drag) care au fost daruite membrilor de familie, iubitilor, sotilor sau sotiilor.
  3. Fraza „Diamonds are forever” („Diamantele sunt pentru totdeauna”) este cunoscuta astazi de toata lumea, devenind chiar titlul ultimului film al lui Sean Connery din seria James Bond, dar stiati ca a fost initial un slogan publicitar? A fost inventat de De Beers in 1947 pentru a incepe vanzarile inelelor cu diamante, si a diamantelor in general, dupa o perioada de repaus cauzata de Marea Depresiune si izbucnirea celui de al Doilea Razboi Mondial.
  4. Diamantele naturale sunt extrem de vechi si este nevoie de aproximativ un miliard de ani pentru a se forma in interiorul Pamantului, la adancimi mari (150 km), unde sunt temperaturi de 1200-1400 °C. Pietrele pe care astazi le regasim in inele de logodna din aur pot data de acum 900 de milioane de ani si pot fi chiar mai vechi, de acum 3,2 miliarde de ani.
  5. „Caratul” este unitatea de masura principala folosita pentru a aprecia diamantele si se refera la greutatea si dimensiunea pietrei. Este numit asa, deoarece initial semintele de carob au fost folosite ca o contra-greutate pentru cantarele care cantareau diamantele. Un carat modern este o unitate metrica echivalenta cu 200 de miligrame.
  6. Culoarea unui diamant este unul dintre factorii majori care determina pretul acestuia. Culoarea este clasificata pe o scara care apreciaza cat de incolor este diamantul. Cel mai bun grad de culoare, care este extrem de rar si foarte scump este diamantul absolut incolor.
  7. „Fancy diamond” este termenul folosit pentru a descrie o piatra cu o culoare neobisnuita: albastru, verde, rosu, galben, roz, chiar violet sau negru.
  8. Fiecare bijuterie pretioasa pe care o puteti cumpara dintr-un magazin bijuterii este evaluata din punct de vedere al duritatii folosind scara Mohs. Aceasta este o masura a rezistentei pietrei la zgariere. Diamantele se topesc la o valoare de 10 pe scara Mohs si sunt unul dintre cele mai dure materiale naturale din lume.
  9. Pietrele pretioase cu valoare mai mare de 8 pe scara Mohs sunt recomandate, in general, pentru inele de logodna, deoarece acestea pot rezista la rigorile uzurii zilnice. Safirul si rubinul au valoarea 9 pe scara Mohs in timp ce smaralde au doar valoarea 7,5 si opalul 6.
  10. In unele tari, inelele de logodna nu contin deloc pietre pretioase. Inelul Claddagh, un inel irlandez traditional, are un motiv care prezinta o pereche de maini in jurul unei inimi si o coroana, care simbolizeaza iubirea, prietenia si loialitatea. In timp ce unele variante mai moderne incorporeaza un rubin sau alta piatra pretioasa, versiunea originala nu are o piatra pretioasa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.